Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Може ли необлагаемият минимален доход да стимулира икономиката ни

Димитър Събев, икономист, Светът е бизнес, 20.09.2017

В България има по-малко чуждестранни инвестиции спрямо предходни периоди. Без съмнение върховенството на закона и ограниченият капацитет на страната ни влияят неблагоприятно върху тях. Това обясни икономистът Димитър Събев в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„Напускането на хора в трудоспособна възраст и гъстотата на население също възпрепятства страната ни да бъде привлекателна“.

Относно проблема с намирането на квалифицирани работници и възнагражденията, гостът коментира:

„Разходите за труд трябва да се държат ниски предвид производителността, но когато тези разходи възпрепятстват възпроизводството на нова работна сила, то тогава имаме проблем във философията. Идеята за необлагаем минимален доход се възприема положително в средносрочен план“.

Събев изчислява, че така цялата ни икономика ще се стимулира с между 1,2 и 1,4 млрд. лв., които ще влязат в потребление.

„Само от завъртането на тази сума в хазната ще влязат обратно между 200 и 400 млн. лв. Това е една мярка, която ще плати сама за себе си. Освен това ще помогне за усещането за базова справедливост в обществото ни“.

По думите му не е прецедент западни правителства да предприемат мерки, които на пръв поглед изглеждат леви, но са изключително полезни за икономиката.

 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес