Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Македонският манталитет трябва да бъде забравен и изхвърлен в миналото

Проф. д-р Ангел Димитров, посланик, Светът е бизнес, 20.06.2017

Проф. д-р Ангел Димитров, първи посланик на България в независима Република Македония. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Проф. д-р Ангел Димитров, първи посланик на България в независима Република Македония. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Република Македония осъзнава ясно, че нейният същински интерес е в евроатлантическата интеграция. Това заяви първият посланик на България в независима Република Македония проф. д-р Ангел Димитров в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

„Голяма част от хората искат тази интеграция, проблемът обаче е фундаментален и се отнася до самата идентичност, до погрешната основа, върху която се гради всичко – нация, държава, отношение към миналото“, коментира посланикът.

По думите му ако идеята за промяна остане доминираща и тя води политическото развитие на Република Македония в близките години, тогава може да се стигне до положителна промяна, която е в интерес на всички.

„Ние сме свидетели как през последните години в Македония се стигна до силно вътрешно противопоставяне“, каза проф. д-р Димитров. Той добави още, че неспособността да се преодоляват митовете и стириотипите водят до брутални изстъпления. „Това е манталитет, който трябва да бъде рязко забравен и изхвърлен в миналото“, заяви посланикът.

Какво е значението на Договора за добросъседство между България и Македония? Как протичат политическите събития в Македония? 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес