Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Реален изход от кризата ли ще бъде съставянето на правителство в Македония

Д-р Боби Бобев, бивш посланик в Албания и Косово, Светът е бизнес, 03.05.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

В региона, а и не само, подобни сцени (ексцесиите в македонския парламент – бел.ред.) се случват от време на време. Те не са нещо добро, но се случват. Много ключов е и въпросът кой стои зад това насилие – беше ли то спонтанен акт на възмутени граждани или бе дирижирано?

Това заяви в предаването „Светът е бизнес“ с Ивайло Лаков бившият български посланик в Албания и Косово д-р Боби Бобев.

„Все повече се налага становището, че то е било организирано, че това е политически ход. И че зад него стои изгубилата изборите партия на Никола Груевски (ВМРО – ДПМНЕ – бел.ред.). Защото, да, наистина имаше провокативен елемент около случката в парламента (речта на парламентарния председател, произнесена на албански език – бел.ред.)“, каза още той.

„Координираната позиция на ЕС, НАТО, ОССЕ и САЩ е да се спазват правилата на парламентарната демокрация – т.е. наличното парламентарно мнозинство да бъде удовлетворено с признаване на избора на председател на парламента и след това връчване на мандат за съставяне на правителство. Вероятно натам ще се отиде“, смята гостът в студиото.

„От една страна очаквам действително да бъде даден такъв мандат и Зоран Заев да успее да състави правителство. Но в същото време личното ми становище е, че политическото му бъдеще не е чак толкова бляскаво. Напротив – то ще бъде затруднено“, прогнозира Бобев.

„Защото той ще има едно крехко мнозинство в парламента за правителството си, разбира се, ако такова изобщо има, ще има една силна и мобилизирана опозиция в лицето на ВМРО – ДПМНЕ. Ще има една външна, улична некомфортна обстановка, защото, убеден съм, ще продължат дестабилизиращите опити за улични демонстрации. И да, той ще получи гласовете на албанските депутати, но дали те ще останат единни във времето, не се знае“, добави бившият дипломат.

Обстоен коментар по отношение на все по-налагащата се като перманентна криза в Македония – във видеото по-долу:


 

Последни новини
Още от Светът е бизнес