Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

До Луната и назад – космическата одисея на SpaceX

Александър Богоявленски, авиационен експерт, Светът е бизнес, 28.02.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Излезлите наскоро новини, че през 2018 SpaceX готви първия от 45 години насам управляван от човек полет до Луната в рамките на организиран за двама платежоспособни космически туристи тур коментира в студиото на Светът е бизнес с водещ Ивайло Лаков авиационният експерт и водещ на предаването Авиошоу по Bulgaria ON AIR Александър Богоявленски.

Реалност ли е готвеният полет или представлява единствено маркетингов трик? „По малко и от двете. При SpaceX и Илън Мъск доста неща са абсолютен маркетинг и то изпълнен по доста добър начин. А доколко тези планове реалистични – донякъде са. SpaceX вече разполага с достатъчно високи технологии, с които може да управлява своите ракети-носители“, заяви гостът в студиото, изразявайки обаче съмнения, че компанията ще успее да изпрати хора до Луната от първия си опит. „Първо трябва да станем свидетели на един пробен безпилотен полет, пилотиран от Земята, и чак тогава тези хора, които ще платят много пари за един изключително висок риск ще могат да се качат на борда на ракетата“, смята още той.

„Това е много рисков проект. До момента стартовете на ракетите Falcon на SpaceX са около 20, от които 5-6 са неуспешни. При тази не чак толкова безупречна успеваемост някой да плати, за да отиде на екскурзия с непроверен апарати технология на такова разстояние, ми се струва доста съмнително. Именно затова смятам, че ще станем свидетели на пробни опити преди това“, каза още гостът в студиото, добавяйки обаче, че благодарение на ноу-хау-то, с което компанията на Мъск разполага, целта далеч не е невъзможна.

Защо партньорството между частния сектор и усилията на държавно ниво са бъдещето на космическите изследвания?

Вижте целия коментар: 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес