Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Възможен е над 5% ръст на БВП в България през 2017

Камен Колев, Светът е бизнес, 15.02.2017

Камен Колев, зам. председател на Българска стопанска камара (БСК). Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Камен Колев, зам. председател на Българска стопанска камара (БСК). Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ако няма непредвидени шокове, растежът на българската икономика ще бъде по-висок през 2017 спрямо 2016. Само усвоявайки евросредствата, можем да достигнем между 2,5% и 3% ръст, но за да се постигне това, трябва да имаме действащ парламент и действащи държавни органи. ​Това каза Камен Колев, зам. председател на Българска стопанска камара (БСК), в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. 

"Ако през 2017 успеем да усвоим обичайните 20-25% от евросредствата за България, това означава, че само от еврофондове приносът към БВП може да бъде над 2,5% до 3% и ако добавим собствените сили на икономиката, това означава, че можем да стигнем и над 5% ръст на БВП".

В данните за българската икономика прави впечатление рекордният ръст на промишленото производство през миналата година - близо 7%, като особено показателен е ръстът в преработващата промишленост - близо 10%, каза Колев.  "Тези данни показват, че това, което трябва да очакваме през първото тримесечие на 2017 би следвало да е оптимистично от гледна точка на промишленост". 

Това е резултат от действията на компаниите по браншове, а влияние има и конюнктурата на международните пазари, добави зам. председателят на БСК. "Износът расте , особено четвъртото тримесечие и то с добър процент - близо 10%. Най радостното е, че най-много расте износът на машини и оборудване там ръстът е в обем над 400 млн. лв., което означава по-висока добавена стойност". По думите му ръстът при вноса на машини, който също се наблюдава е индикация за последваща производствена активност.  

"Бизнесът се нуждае от устойчивост и предвидимост на минималното възнаграждение".  

Как расте средната работна заплата в България и ще се разтвори ли още повече ножицата между възнаграждението на хората с висока квалификация и на тези, които са неквалифицирани? Пренебрежим ли е проблемът с изправените пред фалит компании при увеличаването на минималната работна заплата? Трябва ли да претърпи промени данъчната система в България?  Пред какви рискове, свързани с усвояването на евросредства, ще се изправи българската икономика, ако до лятото нямаме работещ парламент? Какви ще бъдат преките и непреки ефекти от приемането на СЕТА?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес