Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Българската автоиндустрия може да стигне 60-70 хил. работни места до три години

Арх. Любомир Станиславов в Светът е бизнес, 22.10.2016

арх. Любомир Станиславов, изпълнителен директор и член на борда на директорите на Аутомотив Клъстър България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria арх. Любомир Станиславов, изпълнителен директор и член на борда на директорите на Аутомотив Клъстър България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Автоиндустрията в България се развива много динамично. Заетите в нея в страната са вече над 35 хиляди. Това каза арх. Любомир Станиславов, изпълнителен директор и член на борда на директорите на Аутомотив Клъстър България в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. "Насищането ще дойде тогава, когато в автомобилната индустрия има заети над 120 000 души". 

"Към момента около 1% от трудещите се в България се занимават с производство на автомобилни компоненти. Те произвеждат близо 4% от БВП. Ефективността им е четири пъти по-голяма от средната за страната".

Към момента има поне една дузина нови автомобилни компании, които проявяват интерес да открият свои производства в България, каза още Станиславов.

"Твърде вероятно е през следващите две до три години броят на работещите в индустрията да се удвои. Това е много добра перспектива, но от друга страна е плашеща, защото ние трябва да  успеем да подсигурим достатъчно квалифицирани кадри. Това е истинският проблем на България". 

В рамките на Европейския съюз към днешна дата България е вероятно най-доброто място за производство на части и компоненти за автомобили, заяви гостът. "Надяваме се един ден това да се отнася и за големи, сериозни заводи за производство на автомобили и асемблиране - краен продукт. Пътят е да се създаде трайна екосистема, за да могат тези производители да имат място в България".

Какви са перспективите пред младите хора, насочили се към работа в този бранш? Как да насърчим инвестициите в автомобилния бранш? Как стоят нещата по отношение на развойната дейност в автомобилната индустрия?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес