Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Какво да очакваме от срещата в нормандския формат в Берлин

Стойчо Стойчев, политолог и преподавател в СУ, Светът е бизнес, 19.10.2016

Стойчо Стойчев, политолог и преподавател в СУ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Стойчо Стойчев, политолог и преподавател в СУ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Най-големият успех на предстоящата среща в т.нар. нормандски формат, който включва Германия, Франция, Русия и Украйна, би било потвърждението на ангажиментите по Минското споразумение, но съм скептичен това да има реално отражение върху ситуацията в Украйна. Това каза политологът и преподавател в СУ Стойчо Стойчев в предаването "Светът е бизнес" с Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria. 

Според политолога тази среща ще протече под знака на размяна на позиции, но не и на достигането до компромисен вариант. "Единствената монета, която Русия би могла да изтъргува в подобен формат, е вдигането на европейските санкции", отбеляза той. Стойчев изрази песимистичните си нагласи по отношение на успеха на срещата в Берлин.

Настоящата ситуация на безвластие в Източна Украйна работи изцяло в полза на Русия. Тя използва тези конфликти, за да постига други договорености и сделки. Основната цел е да държи вниманието на страна от Крим. Истинският залог за Русия в Източна Украйна е Крим, коментира още той. 

По отношение на украинската криза и въпроса с Крим политологът обясни, че в момента Русия използва интервенциите си в Сирия, за да тушира всякакви опити на Западния свят да я притискат в една или друга посока за изтегляне от Крим. "От тази гледна точка кримският проблем не стои пред Русия", смята Стойчев. 

По думите му нито Германия, нито Франция е способна да принуди президента Владимир Путин да направи отстъпки по този въпрос. "Доколко в Сирия ще се постигне някакъв напредък също е доста спорно, защото през последните години има доста експанзионистична политика на Русия по отношение на глобалната политика. Този казус би бил повече във фокуса на вниманието, отколкото разговорите за Украйна. Присъствието на украинския президент означава, че ще се говори все пак за Украйна, но аз не очаквам да има някакъв пробив по този проблем", обясни той.  

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес