Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Дори частично връщане на националните граници удря по устоите на европейската идея

Петър Ганев, икономист от ИПИ, Светът е бизнес, 14.10.2016

Петър Ганев, икономист от ИПИ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Петър Ганев, икономист от ИПИ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Дори частично връщане на националните граници ще бъде удар по устоите на цялата европейска идея. Това каза икономистът от Института за пазарна икономика Петър Ганев в предаването "Светът е бизнес" с Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria. Той коментира доклада на Европейския парламент, според който разпадането на споразумението от Шенген и възстановяването на националните граници в ЕС би струвало около 20 млрд. евро като първоначална еднократна стойност.  

Според него временното връщане на граничния контрол за период от 1-2 години е по-вероятният сценарий, при който загубите биха били доста по-малки. Ако се стигне обаче до подобно решение, първоначалната идея за свободна Европа, заложена в това да няма граници, ще се измести към европейските фондове и институции, което няма как да бъде устойчив модел, отбеляза икономистът. 

По думите му бежанската вълна играе основна роля във възможността за разпадане на споразумението от Шенген. Тя създава различни социални движения, подсилва ги и дебатът се изостря все повече. В този случай новото е не толкова икономическият аргумент, свързан с протекционизъм под една или друга форма, а бежанската вълна, смята Ганев. "Тази новост е факторът, който подкопава по някакъв начин шенгенското пространство", подчерта той. Според Ганев толерантността не е преодоляна както в Европа, така и в България. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес