Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

След срещата в Братислава Меркел не е безспорен лидер

София Касидова в Светът е бизнес, 21.09.2016

София Касидова, бивш зам.-министър на икономиката. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria София Касидова, бивш зам.-министър на икономиката. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

До момента лидерството на Ангела Меркел беше безспорно, но в Братислава, където имаше кризисна реторика, за пръв път лидерите се обедниха около идеята, че в Европа има голяма екзистенциална криза и ако не се предприемат мерки Европейският съюз ще се раздроби. Това бе моментът, в който се обърнаха нещата за Меркел. Това каза бившият заместник-министър на икономиката София Касидова в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

По думите на Касидова политиката, която партията на Меркел и тяхната сестринска партия, водят върви срещу масовите настроения на германците.

„Министър-председателят на Словакия излезе с много различен, диаметрално противолопожен тон на тона, който бяхме свикнали да чуваме. Той препоръча, че трябва да има много по-голяма чуваемост на националните парламенти, че трябва да има много по-голяма комбинация на националистическите интереси на една стана и интересите и политиките на Брюксел. Това зададе нова страница на това, което ще се случва от тук нататък с Европа“.

По повод прогнозата на МВФ за икономиката на България Касидова каза, че тя изглежда реалистична, но „на фона на многото неизвестни не можем да бъдем сигурни“, че тя ще се осъществи. „Технологията на използваната методика зависи само от миналите данни, но такъв модел не може да предвиди множество фактори, които оказват влияние. Има ръст, оживление на потреблението, но няма нарастване на инвестициите“.

„Пред нас перспективите не са розови. Не само, че намалява населението, като брой, но намалява и качеството на подготовка на хората“.

Още в предаването:

Финансистът Илия Лингорски за възможните и реалните екзистенциални кризи в Европа. Кой вярваше на прогнозите? Готова ли е "Европа а ла карт" за новата ситуация? Готови ли са лидерите за конфронтация в търсене на решения?

Чуйте цялото предаване със София Касидова и Илия Лингорски.

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес