Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

България се нуждае от целево допълнително финансиране на по-слабите училища

Евгения Пеева и Даниела Тодорова в Светът е бизнес, 10.08.2016

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Няма перфектна система за финансиране на училища. Системата за делегирани бюджети по замисъла си е много адекватна, но във времето се получават изкривявания и се нуждае от подобрения. Това каза Евгения Пеева, Фондация „Заедно в час“, като коментар по темата, в предаването Светът е бизнес на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. „Трябва да се работи по издигане на авторитета на учителската професия“, каза в разговора Даниела Тодорова, директор на училище в Долни Пасарел.

„В обществото битуват много стериотипи за учителската професия. Важно е учителите да бъдат хора, които тежат на място си, не само с експертните си познания и с дипломата си. Трябва да бъдат хора, които се чувстват способни да излязат извън сферата на образованието и там да могат да бъдат полезни. Хора, които не стоят там от страх, че не могат да правят нищо друго, а защото вярват, в преподаването са най-добри", каза още Тодорова. 

В едни от най-добрите образователни системи съществува допълнително, но целево финансиране на по-слабо представящите се училища, за да се подобри обучението в тях, обясни Пеева.

"В България на ученик се инвестира толкова, колкото в държави като Словения, но резултатите на Словения в изследването за функционална грамотност на учениците са средно с 40% по-високи. Изглежда, че в България цялостната инвестиция не е толкава малка, но въпросът е дали тя се инвестира целево и къде отива", каза Евгения Пеева.

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес