Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Интересът към инвестиции в бизнес имоти в България се засилва

Иглика Йорданова, изпълнителен директор на Colliers, в Светът е бизнес, 22.07.2016

Иглика Йорданова, изпълнителен директор на Colliers. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Иглика Йорданова, изпълнителен директор на Colliers. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Инвестициите в бизнес имоти в България възлизат на 117 млн. евро за първите шест месеца на годината в сравнение с 103 млн. евро за същия период на 2015. Настоящите нива са несъизмерими с пика на пазара в предкризисните години, когато инвестиционният обем е достигал близо 600 млн. евро. В ЦИЕ обемите са на предкризисните си нива, като в някои пазари достигат нивата от 2007. Това каза изпълнителният директор на Colliers Иглика Йорданова в предаването „Светът е бизнес“ с Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите ѝ за първи път от 2012 насам делът на сделките с имоти, генериращи доход, достига 85%. Позитивна индикация за развитието на пазара в България е и завръщането на международните купувачи, посочи още Йорданова. Все повече намалява участието на крайни ползватели в активите, образувайки 6% от сделките за първото полугодие. Останалите 94% представляват транзакции от професионални инвеститори в сегмента, допълни още тя. „Ако приемем, че няма да има външни фактори, всичко това дава индикации за засилващ се интерес и по-добра година от 2015“, смята изпълнителният директор на Colliers.

Наблюдава се засилен интерес към главните търговски улици, коментира още тя. Това важи както за наематели, така и за купувачи. Отчита се четирикратно съкращаване на подмяната на наематели на главна улица през първото полугодие на 2016 в сравнение със същия период на миналата година, посочи още Йорданова. Според анализ на Colliers, който предстои да бъде публикуван, автомобилната индустрия и индустрията, свързана с производство на автомобилни компоненти, играе ролята на основен двигател при индустриалните и производствени площи. 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес