Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Победата на Вучич - Сърбия е на прав път

Бисер Банчев от Института за балканистика при БАН в Светът е бизнес, 26.04.2016

Бисер Банчев, Институт за балканистика при БАН. Снимка: Bloomberg Бисер Банчев, Институт за балканистика при БАН. Снимка: Bloomberg

Александър Вучич води страната си на прав път. Победата му е израз на една историческа ирония. Преди четири години, когато неговата партия спечели изборите за първи път, пресата беше разкъсана от опасения как Сърбия се е отказала от своето европейско развитие. Две години по-късно основните европейски списания обявиха, че тази партия се състои от изключителни проевропейци. Това е доказателство, че поставянето на страните от Балканите в черно-бялата плоскост може да ни изиграе лоша шега. Така Бисер Банчев от Института за балканистика при БАН коментира резултатите от изборите в Сърбия в ефира на "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria.

Той каза още, че Вучич в момента няма реална алтернатива, а неговият бивш ментор от Радикалната партия Воислав Шешел изкуствено е бил представен като сериозен опонент. По думите му Цветан Василев не е бил фактор в предизборната кампания. 

Банчев заяви, че в колективния разказ за идентичността на Сърбия се сбълскват два сюжета: единият за проевропейската принадлежност на страната, а другият - за проруската. Според него травмата около отделянето на Косово все още не е изцяло преодоляна, но остава на все по-заден план. Експертът коментира и изборите в Австрия, като каза, че се очертава сериозна възможност за президент да бъде избран представителят на крайната десница в страната.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес