Смарт час

Понеделник, 20:00 часа

Водещ: Живка Попатанасова

Как учебни компании стимулират предприемаческия дух и екологията

Вера Петканчин, директор "Оперативни дейности" в JA България, Смарт час, 15.07.2019

260 ученици и студенти от цяла България представиха своите продукти и услуги, разработени през годината, по време на 11-годишния стартъп форум "Изгряващи звезди" на Junior Achievement Bulgaria. Тази година 35 учебни компании се състезаваха за приза "Най-добра учебна компания на JA Bulgaria". По време на форума своите бизнес разработки представиха и 11 студентски екипа от София, Пловдив и Благоевград. Най-добрата учебна компания на България за 2019 г. е „Insendio“ в Пловдив с ръководител инженер Огнян Димитров. Продуктът, с който учениците спечелиха журито, представлява биоразградими и безвредни чинии от царевични листа. Младият екип има за цел употребата на пластмасови продукти да е ограничена и така да се помогне за опазване на околната среда.

Само преди няколко дни учениците от Incendio представиха България на международното състезание на учебните компании на Junior Achievement, което се проведе във Франция.

Успехът на Incendio се дължи на цялостното им присъствие и това, че те сами са измислили продукта. Идеята има голям потенциал заради интереса към намаляване на пластмасовите отпадъци. Това заяви Вера Петканчин, директор "Оперативни дейности" в JA България, в предаването "Смарт час" с водещ Живка Попатанасова.

Нашият отбор бе конкурентен на всички останали участници, изтъкна Вера Петканчин. "Те са националните победители в 40 държави. Това е едно доста мащабно събитие, в което те имаха възможността да се съизмерят със своите връстници от цяла Европа. Изработването на мострите е ръчно, но има планове за машина, чрез която да се увеличи обемът на производство. Имаха бройки, които бяха пласирани успешно сред клиентите в рамките на търговското изложение. Като цяло екологично насочени са 60% от продуктите. Половината идеи всяка година са изцяло насочени или върху адресирането на някакъв екологичен проблем, или имат екологичен елемент в продукта и услугата", добави тя.

"Подходяща за развитието на предприемаческите умения е една от най-ключовите и полезни за младите хора програми като "Учебна компания". Това е едногодишен курс в училище като извънкласна дейност, в рамките на който се използва подходът "учене чрез правене". Формират се екипи, където се генерират своя бизнес идея и начален капитал. Добиват се познания по счетоводство. Това е цялостна програма за развитие на предприемаческите умения. Българският бизнес също показа отношение. Често дори те стават ментор на такива проекти".

Вижте видео материала с целия разговор.

Последни новини
Още от Смарт час