Промените в Закона за БНБ

Петър Илиев, журналист, Бизнес старт, 09.11.2018

Журналистът Петър Илиев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Журналистът Петър Илиев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Промените в Закона за Българската народна банка (БНБ) не отговарят и на една трета от изискванията, които България трябва изпълни, за да може Европейската централна бака (ЕЦБ) да пристъпи към преглед на качеството на активите, като това е първата задължителна стъпка за присъединяването към европейския банков съюз. Това каза Петър Илиев, журналист, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Промяната в законодателството трябва да е в няколко посоки. Едната посока е пълната независимост, която включва три фази. Трябва да се гарантира, че БНБ няма да може да кредитира пряко структури на държави от ЕС. На второ място трябва да се уточнят правните норми спрямо изискванията на ЕЦБ".

Необходимо е да се уточнят понятия като независимост и кога може член на управителния съвет на БНБ да бъде подвеждан под отговорност, коментира Илиев.

"Третото важно изискване на ЕЦБ липсва в законопроекта. Според условията на финансовата институция при предсрочно освобождаване на член на управителния съвет на БНБ, той трябва да има право да обжалва решението пред компетентен съд".

Към момента българското законодателство не позволява на ЕЦБ да изисква информация от българските банки, да проверява отчетите им, да налага надзорни препоръки или мерки, обясни той.

Целия разговор може да проследите във видео материала.

Последни новини
Още от Предавания