Централната банка на САЩ повиши лихвата до 1%

Очаква се инфлацията да е под 2% в следващата година

Снимка: Wiki Снимка: Wiki

Федералният резерв повиши основния лихвен процент в САЩ с 0,25 процентни пункта на фона на намаляваща инфлация в страната и забавяне на икономическия ръст от началото на годината. С това решение лихвата в страната вече се движи в диапазона между 1 и 1,25 пункта.

Това е второто повишение на лихвата за тази година и според анализатори с това действие Фед показва своето доверие в щатската икономика. Основание за повишението от институцията видяха в ръста на работните места в страната. 

Увеличението на лихвата означава по-големи разходи за кредити за бизнеса и домакинствата, но и по-високи лихви по депозитите, допълва Chicago Tribune.

Изданието подчертава, че инфлацията може да се окаже проблем за американската икономика през тази година. Нивото на индекса на потребителските цени от години е под лимита от 2%, определян от централната банка като здравословен за развитието на икономиката. Очакванията в САЩ са за допълнително забавяне на инфлацията в следващите месеци.

В самото съобщение на Фед след заседанието е записано, че очакванията са инфлацията да остане малко под нивото от 2% в следващите 12 месеца, но ще бъде стабилна.

Федералният резерв държа лихвите в САЩ на нивото около нулата години наред - от 2008 до декември 2015 в опит да съживи американската икономика от тежката криза. След това изчака година, за да се реши на ново повишение - през март 2017.

Институцията даде и известни подробности относно плановете си да се отърве от 4,5 трлн. "токсични" активи, които изкупи в годините на кризата в опит да стабилизира икономиката. Плановете са да бъдат пуснати известни количества от книжата на пазара в следващите месеци.

Последни новини
Още от Пазари