Данните, които АЦБ трябва да вземе предвид при решението си днес

Пазарите са в очакване на супер четвъртъка във Великобритания

Марк Карни, гуверньор на BoE. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomber Марк Карни, гуверньор на BoE. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomber

Днес е първият „супер четвъртък“ за Марк Карни за 2017, когато се очаква решение за паричната политика, придружено с нови прогнози за инфлацията и БВП. Икономистите очакват паричните власти да повишат прогнозите си, запазвайки основните лихви на рекордно ниско ниво, а програмата за изкупуване на облигации – непроменена. Карни вероятно ще настоява, че заради рисковете от Brexit по-бързият растеж и инфлацията не трябва да оправдават затягане на паричната политика в близко бъдеще.

Кои са последните тенденции, които се открояват в икономическите данни?

Потребителски разходи

Британското потребление, което продължава да движи растежа от референдума насам, започват да дава знаци на изтощение. През декември потребителските разходи спадат с най-много от 2012 насам и данните на АЦБ от тази седмица показват забавяне при вземането на кредити от страна на домакинствата.

Източник: Bloomberg Terminal

Нарастваща инфлация

През тази година се очаква нарастването на инфлацията да продължи. Потребителските цени се ускоряват до 1,6% през декември и АЦБ обяви месец по-рано, че инфлацията ще мине 2% през тази и следващата година, след като 15%-ят спад на паунда от референдума насам увеличи вносните цени. Повечето от икономистите, анкетирани от Bloomberg, смятат, че Комитетът по паричната политика ще повиши прогнозата си за инфлацията за тази година.

Източник: Bloomberg Terminal

Растеж

Карни загатна, че АЦБ ще ревизира в посока нагоре прогнозите си, но все пак е вероятно да акцентира на забавянето през тази и следващата година, смята икономистът от Bloomberg Intelligence Дан Хенсън. Независимо от евентуалното постигане на споразумение с европейските лидери за Brexit, се очаква да има спад на потреблението през наближаващите месеци, тъй като инфлацията се засилва. Секторът на услугите, който в момента се облагодетелства от единния пазар, също ще бъде засегнат от излизането от блока, подчертават от Националния институт за икономически и социални изследвания.

Източник: Bloomberg Terminal

Пазарни залози

Инвеститорите стават все по-несигурни, че Комитетът по паричната политика ще продължи да заема неутрална позиция. Трейдърите оценяват по-голяма вероятност от повишаване, отколкото намаляване на лихвите, и прогнозират близо 50% вероятност от увеличаване на лихвите до края на годината.

Източник: Bloomberg Terminal

Една част от първоначалния отговор на вота за Brexit на паричните власти е към края си. Шестмесечното изкупуване на 60 милиарда държавни облигации, оповестено през август, изглежда изглежда върви към края си. Никой от икономистите, анкетирани от Bloomberg, не очаква АЦБ да разшири програмата си за количествени улеснения в четвъртък. 

Източник: Bloomberg Terminal

Последни новини
Още от Пазари