Два от първичните дилъри на Фед залагат на повишение на лихвите утре

Barclays и BNP Paribas се противопоставиха на всеобщото мнение на пазара

Орелът на фасадата на сградата на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Орелът на фасадата на сградата на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Два от предпочитаните от Фед първични дилъри на облигации - Barclays и BNP Paribas – залагат срещу останалите от общо 23 първични дилъра, както и срещу пазара на облигации като цяло, прогнозирайки, че ще има повишение на лихвите в САЩ утре, 21 септември, предаде Bloomberg.

Подобна ситуация не е имало от седмицата преди срещата на Фед миналия септември. Тогава за последно повече от един от първичните дилъри на облигации заложи срещу всеобщото мнение, показват данни на Bloomberg. Пазарните настроения са далеч от сериозни очаквания за повишние на лихвени ставки в САЩ още утре, като вероятността, за която индикират движенията на пазарите на фючърси, е 22% за повишение на утрешната среща. Анкетираните от Bloomberg икономисти са на същото мнение, като не очакват действия от страна на Фед още през септември.

„Няма перфектен момент – винаги ще има някаква несигурност в данните. Сега им прозорец, в който Фед може да продължи да нормализира паричната политика и считаме, че ще се възползват от него“, каза Лаура Роснер, старши икономист за САЩ в BNP Paribas в Ню Йорк.

Позицията на BNP Paribas в началото на годината обаче беше различна, като през февруари от финансовата институция отписаха вероятността за каквито и да било повишения през 2016.

Barclays от друга страна прогнозираха повишение на лихвите в САЩ още през юни преди да се стигне до изключително слабия доклад за новите работни места през май. Сега обаче е първата седмица преди среща на Фед, през която от Barclays прогнозират повишение на лихвите от страна на Фед от миналия декември насам. А както много добре знае, миналия декември Фед действително повиши лихвите.

От Barclays казват, че са на тази позиция, защото считат, че това е комуникирал с тях Фед и централните банкери от паричната институция по време на симпозиума в Джаксън Хол.

 

Последни новини
Още от Пазари