Вече е факт първият български ETF върху SOFIX

Експат Асет Мениджмънт ЕАД ще организира и управлява ЕТF с наименованието Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Вече е факт първият борсово търгуван фонд (ETF) върху водещия индекс на Българска фондова борса – SOFIX, съобщава Investor.bg

Инвеститорите вече ще могат да печелят или губят от движението на борсовия измерител, след като на 19 август Комисията за финансов надзор (КФН) разреши на управляващото дружество Експат Асет Мениджмънт ЕАД да организира и управлява борсово търгуван фонд с наименованието „Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF”. Решението, взето на заседание, проведено в петък, е публикувано на сайта на регулаторния орган.

Неговият управляващ партньор Николай Василев разкри в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria, че компанията работи по създаването на първия български борсово търгуван фонд върху индекса SOFIX още в началото на април. 

Борсово търгуваните фондове следят индекси, суровини, акции, облигации или кошница от активи, подобно на индексен фонд. За разлика от взаимните фондове, те се търгуват като обикновени акции на фондова борса.

КФН вписва ETF-а в регистъра на публичните дружества, който води, след като потвърди проспекта за публично предлагане на дялове и документа с ключова информация за инвеститорите. Документацията все още не е публикувана.

Създаването на ETF и в България бе обект на дискусии сред инвестиционната общност в продължение на години. Сред най-обсъжданите въпроси бе както самата реализация на идеята, имайки предвид мащабите на българския капиталов пазар, наличието на интерес от страна на инвеститорите, а и на маркет-мейкър, т.е. на дружество, което най-вече да го управлява.

Индустрията иначе управлява активи за трилиони долари. Одобрението на ETF и у нас може би е една от първите стъпки на новия председател на КФН Карина Караиванова за въвеждане на нови инструменти за търгуване на БФБ, измежду които и деривати, с цел привличане на инвеститорския интерес. 

Последни новини
Още от Пазари