80% вероятност за понижаване на лихвите в Швейцария до септември

Пазарите очакват депозитната лихва да бъде понижена с 25 б.п.

Швейцарската централна банка. Снимка: Alessandro Della Bella/Bloomberg Швейцарската централна банка. Снимка: Alessandro Della Bella/Bloomberg

Вероятността Швейцарската централна банка да понижи депозитната си лихва почти се удвои от вота на референдума във Великобритания за напускане на ЕС насам. Това показва поглед към тримесечната Libor лихвена ставка в швейцарски франкове. С други думи лихвата по 3-месечните заеми, които си отдават банките на междубанковия пазар в Лондон в швейцарски франкове.

След гласуването за Brexit вероятността за понижение на депозитната лихва в Швейцария до септември с 25 базисни пункта до -1% се покачи от 44% на 80%.

Швейцарският франк беше една от валутите, които получиха подкрепа от гласуването на британците, след като инвеститорите се насочиха към валути убежища с оглед на несигурността, произтичаща от резултата от референдума. Прекомерно поскъпване на швейцарския франк обаче не е по вкуса на Швейцарската централна банка, която се бори с дефлацията в страната, а не иска да пречи и на конкурентоспособността на износителите.

В началото на миналата година Швейцарската централна банка реши да спре да защитава едностранно фиксирания валутен курс на франка към еврото, като оттогава насам франкът поскъпна устойчиво спрямо единната европейска валута.

Последни новини
Още от Пазари