На къде ще тръгне доларът-трейдърите в очакване на още данни

Вероятността Фед да повиши лихвите скача от 12 на 21% след добрите новини за новите работни места

Щатски долари. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Щатски долари. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Валутните трейдъри се връщат обратно към фундаментите, обявявайки, че ще следят по-скоро представянето на американската икономика, отколкото политическите събития, за да определят посоката на движение на долара, пише Bloomberg.

Зелените пари отбелязаха скок тази седмица, след като докладът за новите работни места в САЩ показа, че те са превишили очакванията на анализаторите с повече от 100 000. Това увеличи и вероятността Фед да повиши лихвите тази година. Инвеститорите на $5,3-трилионния на ден валутен пазар са в очакване на данните за инфлацията и търговията на дребно през следващата седмица за още сигнали, че икономиката може да издържи на по-високите лихви.

„Ако данните са достатъчно силни, че да обнадеждят Фед, силният долар ще затвърди устойчиво позицията си”, каза Алън Рускин, ръководител на изследванията за валутна търговия на Deutsche Bank в Ню Йорк. „Дебатът на пазара е дали данните са достатъчно силни, че да предизвикат действия от страна на Фед, или показват, че икономиката расте с умерени темпове, но централната банка няма да затяга паричната политика скоро.”

Нарасналата възможност Фед да вдигне лихвите и да затегне паричната политика разпали спекулациите за засилващата се привлекателност на долара на фона на допълнителните стимули от страна на централните банки в Европа и Азия. Тези процеси доведоха до 20% скок при долара през последните две години преди зелените пари да спаднат рязко през тази заради смесените сигнали от Фед.

Доларовият спот индекс на Bloomberg, който проследява движението на валутата измежду 10 други основни валути, отбелязва ръст с 0,3% тази седмица. Зелените пари добавят 0,8% до $1,1051 за евро.

Трейдърите виждат вероятност от 21% Фед да повиши лихвите до края на годината. Това е сериозно повишение спрямо очакваните 12% в четвъртък и показва оптимизъм, че американската икономика става по-устойчива на глобалните насрещни ветрове.

Според Дейвид Пейдж, старши икономист в AXA Investment Managers в Лондон, умереният растеж и сигналите за изчезване на свободния капацитет ще накарат Фед да затегне паричната политика – нещо, което пазарите не отчитат напълно в този момент.

Последни новини
Още от Пазари