Bloomberg индексът Brexit

Рейтинг индикатор за вероятността от Brexit

Brexit - Photographer: Jason Alden/Bloomberg Brexit - Photographer: Jason Alden/Bloomberg

Bloomberg индексът Brexit се базира на комбинация от проучвания направени по данни от предишни референдуми с изключителна точност на проектираните резултати върху вероятността за изхода от предстоящия референдум на 23 юни за оставане или излизане на Великобритания от членството в Европейския съюз.

Индексът следи промяната в общественото мнение и се променя според осреднените резултати на всички публикувани проучвания за предстоящия референдум.

Индексът, също така отчита промяната в нестабилността на общественото мнение с наближаване на датата, на база последните проведени референдуми, с особен акцент върху проучвания свързани с Европейския Съюз.

Всяка направена анкета оказва влияние върху индикатора, като всеки нов резултат е с равно тегло върху индекса, независимо дали проучването е по телефон, онлайн или на хартиен носител.

 

Brexit индикатор следящ промяната в настроението на общественото мнение

Проучванията никога не са перфектни и историята показва съмнения относно тяхната надеждност. Графиката обобщава, всички публични анкети и проучвания на общественото мнение, като социолозите дават исторически по-голям акцент върху точността на резултатите с наближаването датата на референдума. Проуването показва, че все още британците се колебаят и вероятността от изхода не може да се определи, дали Великобритания ще напусне или ще остане в ЕС.

 

Британската лира

Рискът от Brexit нараства и оппциите хеджиращи риска от срив на паунда след гласуването, при решение за напускане на ЕС скочиха до най-високото ниво от 2003 г. Това е сигнал, че риска за напускане на Великобритания от най-големия единен пазар е все още високо оценяван от инвеститорите, които се презастраховат преди вота на 23 май.

Инвеститорите хеджират риска, за да се защитят срещу срив на британския стерлинг, като са отворили поръчки в опции за над 25 милиарда лири (35 милиарда долара) от началото на кампанията, като се застраховат от евентуален вот за излизане на Великобритания от ЕС.

 

Корпоративният риск от Brexit

Brexit и напускането на най-големия обединен пазар в света ще подкопае позицията на Лондон, като основен финансов център и ще предизвика срив на жилищния и капиталовия пазар. С наближаването на датата на референдума, британският паунд се обезценява.

Инвеститорите изискват по-голям дивидент затова, че подкрепят британските компании и задържат инвестициите си в икономиката. Това може да се види в графиката, където разширяването на спреда между британските и европейските инвестиционен клас корпоративни облигации е в зависимост от проучванията и нагласата на общественото мнение.

Международният валутен фонд

Brexit може да доведе до продължителен период на повишена несигурност, предизвикваща нестабилност на финансовите пазари и забавяне на икономическия растеж. Несигурността вече се отразява на инвестициите и икономическата активност.

 

„Brexit ще предизвика тежка фискална криза и правителството ще бъде принудено да повиши данъците и социалните придобивки, за да съкрати разходите“, заяви канцлера Джордж Осбърн

Икономическата стабилност e решаващ фактор за бъдещето на страната и проблема с имиграционната вълна ще остане нерешен до последния момент.

Социалните проучвания на общественото мнение се движат срещу политиката на канцлера и проекта му наречен от критиците „Project Fear“. С наближаването на датата на референдума 23 юни, все повече британци се присъединяват към политика за напускане на Европейския съюз. 

Последни новини
Още от Пазари