Американският долар се повиши срещу 16-те валутни конкуренти

Доларът се отдръпна от едногодишно дъно, като се повиши срещу 16-те най-търгувани валутни конкуренти

Американски долар - Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg Американски долар - Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg

Американският долар се повиши срещу 16-те най-търгувани валутни конкуренти, след като президента на ФЕД в Атланта, Денис Локхарт заяви, че повишаване на лихвите през юни е "реална възможност". Президентът на ФЕД в Сан Франциско, Джон Уилямс заяви, че ще подкрепи подобен ход на следващата среща на банкерите, като вот на доверие в икономиката.

 

 

Bloomberg Dollar Spot Index измерващ силата на американската валута спрямо 10-те основни конкурентни валути се повишива в два поредни дни с 0,66 на сто, след като на 2 май достигна най-ниското ниво от година.

Официални лица на Федералния резерв обявиха на пресконференция, че повишение на лихвените проценти може да се очаква на следващото заседание на банкерите на 14-15 юни, като предстои изявление на президена на ФЕД Сейнт Луис, Джеймс Булард в края на седмицата.

Щатската валута прекъсна поскъпването си, след като Федералния резерв промени паричната си политика през декември. Централната банка на САЩ взе решение през декември 2015 г. да повиши основният лихвен процент за пръв път от 10 г. с намерение да затегне фискалната си политика, като повиши основния лихвен процент няколко пъти до края на 2016 г.

Индексът на щатския долар (US Dollar Index) измерващ стойността на долара спрямо кошница от шесте най-търгувани основни чуждестранни валути отбелязва понижение от 6% от началото на годината.

Доларът отслаби позициите през последните месеци, след като инвеститорите намалиха очакванията ФЕД да повиши лихвите, като вероятността за увеличение през юни падна до 12% и 55% вероятност до края на годината.

Американският долар загуби над 6% от стойността си спрямо обединената европейска единица от началото на годината, като най-търгуваната валутна двойка на форекс пазара EUR/USD се търгува на ниво от 1.1500 долара за евро в търговската сесия на 4 май в 16:00 ч., което е нивото на затваряне от сесията на 3 май.

"Пазарът е твърде негативен относно инвестиции в американски долари", заяви Робърт Рени, главен валутен стратег в Westpac Banking Corp. в Сидни.

Данните за новосъздадените работни места от американската икономика, извън сектора на селското стопанство (U.S. Nonfarm Payrolls) излизат петък в 15:30 ч., които много вероятно да подкрепят щатската валута. Анализаторите очакват докладът да покаже новосъздадени 200 000 работни места през април, според проучване на Bloomberg.

"Инвеститорите би трябвало да са притеснени, като се има в предвид очакваните резултати за новоназначените в неземеделските сектори на икономиката. Ако данните са силни, това връща ФЕД обратно в играта", заяви Сим Мох Сионг, валутен стратег на Bank of Singapore Ltd.

Последни новини
Още от Пазари