Австралийската централна банка изненадващо понижи лихвите

Мартин Илиев, Бизнес старт, 03.05.2016

Сградата на Австралийската централна банка (RBA) в Сидни. Снимка: Brendon Thorne/Bloomberg Сградата на Австралийската централна банка (RBA) в Сидни. Снимка: Brendon Thorne/Bloomberg

Австралийската централна банка (RBA) изненада, като реши да понижи лихвите с 0,25 процентни пункта до 1,75%, след като очакванията на пазарните участници беше да няма промяна в паричната политика. Това е рекордно ниско ниво на основната лихва, като целта на гувернцора на RBA Глен Стивънс е да се бори с ниската инфлация. След обявяването на решението австралийският долар поевтиня с над 1% спрямо щатския долар, а капиталовия пазар в страната добави 1,8%. Това каза пазарният анализатор Мартин Илиев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria в предаването Бизнес старт.

В същото време частният PMI индекс Caixin за Китай достига 49,4 пункта, което показва свиване в сектора, въпреки че на 1 май официалния PMI индекс показа обратното, достигайки 50,1 пункта, или лека експанзия. Данните бяха разочароващи за пазарните участници.

Чуйте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Пазари