Американският долар прекъсна най-големия месечен спад от 2010

Американският долар взе надмощие над 13 от своите 16 основни валутни конкуренти

Американски долар - Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg Американски долар - Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg

Американският долар взе надмощие над 13 от своите 16 основни валутни конкуренти, след като няколко централни банки промениха монетарната си политика, като взеха мерки за ограничаване на поскъпването на националните си валути и са в готовност да се намесят на пазара.

Централните банкери в повечето водещи икономики приеха разхлабена фискална политика на отрицателни лихви с цел стимулиране на инфлацията и растеж на икономиката.

Сингапурският долар рязко падна до пет месечно дъно, след като офшорният град държава неочаквано разхлаби паричната си политика, поради продължителен застои на икономиката.

Японската централна банка е в готовност да се намеси на пазара на собствената си валута, след като йената достигна 17-месечен връх.

Централната банка на Канада предупреди, че поскъпването на местната валута започва да вреди на икономиката, след като канадският долар поскъпна с 12% спрямо американската валута от януари насам.

Банката на Англия (BoE) се очаква да остави основния лихвен процент непроменен до срещата на финансовите министри и централните банкери от Групата на 20 държави (Г20) във Вашингтон.

Доларът възвърна позициите си на фона положителните данни за американската икономика, перспективите за повишаване на инфлацията, което увеличава факторите за икономически растеж в САЩ, което ще даде реална причина за затягане на заложената от Федералния резерв парична политика за по-високи лихвени нива през тази година.

Инфлацията в САЩ за март се покачи с 0,1%, измерваща се с индекса CPI, който отчита промяната в нивото на поскъпване на стоките и услугите. За месец февруари американската икономика отчете отрицателна инфлация /-0,2%/.

Корпоративните отчети за тримесечието са по добри от очакваните във финансовия сектор, водени от JPMorgan Chase, Wells Fargo и Bank of America, които засилиха ралито на фондовите пазари.

Основният икономически измерител на състоянието на американската икономика, индекса на сините чипове Dow Jones се покачва с 13% от годишното дъно през февруари, като се търгува в 16:00 ч. на ниво от 17 850.

Доларът прекрати най-големият месечен спад от 2010 насам, спрямо единната европейска единица, като възвърна близо 2% от загубените позиции от началото на седмицата, след като падна с 5% от началото на годината. 

Последни новини
Още от Пазари