Положителна сесия за европейските борси

Британският FTSE 100 изтри загубите от началото на годината

Електронно табло в Мадридската фондова борса. Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg Електронно табло в Мадридската фондова борса. Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg

Сесията на фаталната дата 13 април не се оказа фатална за европейските борси, които отчетоха сериозни ръстове. Основните европейски индекси нараснаха с по между 2% и 3%. Най-изразени бяха поскъпванията в индекса на сините чипове Euro Stoxx, френския CAC 40 и испанския IBEX 35.

Положителните настроения в Европа бяха продиктувани от добрите данни за международната търговия на Китай, които показват, че притесненията около китайската икономика може би са прекомерни.

Макроикономическите данни от Европа също може би оказаха известно влияние. Във Франция индексът на потребителските цени постигна ръст от 0,7% на месечна база за март, като по този начин отговаря на очакванията. На годишна база обаче дефлацията продължава да е налице, като ценовият ръст е негативен, достигайки -0,1%.

В Испания CPI индексът нарасна с 0,6% на месечна база март. На годишна база дефлацията остава налице и в Испания на ниво от -1%. Основната инфлация обаче расте до над 1%, като по този начин се стига до най-голямата разлика между двата индикатора от 2009 насам. Вътрешното потребление движи цените в секторите на забавленията и културните дейности. Положителен признак, че с ръста на цените на енергийните ресурси инфлацията ще се забърза, ако допуснем, че дефлацията или липсата на инфлация е нещо негативно.

Индустриалното производство в еврозоната обаче отбеляза спад от 0,8% през февруари, което е над очаквания спад от 0,7%.

Положителна новина дойде и от корпоративния сектор във Великобритания, където веригата за търговия на дребно Tesco отчете годишна печалба над оценките на анализаторите. Подобряващите се продажби са помогнали на лидера на пазара в кралството да преодолее загубите вследствие на ценовата война в индустрията.

Последни новини
Още от Пазари