Колко дълго ще продължи поскъпването на златото

Коментар на Даниел Хайнс, старши стратег по суровините в ANZ

Златни бижута в магазин в Хонконг. 2 февруари 2016. Photographer: Billy H.C. Kwok/Bloomberg Златни бижута в магазин в Хонконг. 2 февруари 2016. Photographer: Billy H.C. Kwok/Bloomberg

Златото е най-печелившата суровина в световен мащаб от началото на годината, като благородният метал отбеляза ръст от над 19%, воден от това, че инвеститорите се насочиха към сигурни активи заради сериозната волатилност на финансовите пазари. Но докога ще продължи този ръст? Даниел Хейнс, старши стратег по суровините в ANZ, коментира темата пред Bloomberg.

Да поговорим за златото. Акциите в световен мащаб, както и златото бележат ръст в момента. Какво послание Ви изпраща това?

Да, несъмнено през последните месец или два ситуацията се промени много. В началото на годината имаше волатилност на пазарите на акции, както и на валутните пазари, като инвеститорите се насочиха към сигурни активи. Всичко това остана на заден план след движението към негативни доходности на много пазари. Понижението на очакванията за евентуално вдигане на лихвите в САЩ донякъде помогна за това. Като последствие станахме свидетели на сериозно вливане на капитали в борсово търгуваните фондове за инвестиции в злато през последните няколко седмици. Очевидно това беше ключовият двигател, стоящ зад растежа на цената на златото, който наблюдаваме.

Все повече стратези съветват да отворим къси позиции в метали, защото поскъпването им не може да е устойчиво. Вие обаче смятате, че все още може да има поскъпване. Докъде смятате, че ще стигне цената на златото тогава?

Да, в момента поскъпването все още изглежда крехко. Несъмнено през последните няколко дни станахме свидетели на леки разпродажби в Ню Йорк, което предполага, че някои от инвеститорите започват да затварят позициите си. Мисля, че силното поскъпване от последните няколко седмици представлява възможност за прибиране на печалбите. В средносрочен план обаче перспективите пред златото изглеждат сравнително позитивни. Считаме, че дългосрочната динамика заедно с ръста във физическите потоци ще помогнат на златото да остане на тези нива.

Настроенията несъмнено се промениха, но фундаментите по отношение на суровините като цяло все още не отговарят на тази инерция. Медта и алуминият бележат спадове. Ще има ли възстановяване в цените им?

Да, несъмнено настроенията на пазарите по отношение на базовите метали се изместиха. Настроенията бяха особено мечи в началото на годината и то оправдано заради слабите данни от Китай през последните 12 месеца. Притесненията в момента обаче са малко пресилени и несъмнено през последните няколко месеца излязоха данни, които бяха малко по-добри от очакваните и те започнаха да влияят положително на настроенията. Инвеститорите вече не са толкова мечи настроени. В резултат на това дойде поскъпването, което наблюдаваме до момента. За да остане поскъпването устойчиво трябва данните, свързани с фундамента, да се подобрят, или да продължат да се подобряват. Търговските данни от Китай показват, че обемите все още растат сравнително силно. Обемът на търгувания суров петрол от началото на годината расте с почти 9,5%, а по обем вносът на мед расте с 23% на годишна база през първите два месеца на 2016.  Данните, които излизат все още са позитивни и затова считаме, че настроенията ще се подобряват и поскъпването от последните няколко седмици ще се запази.

 

Последни новини
Още от Пазари