Какво означава 5-годишният план на Китайската народна партия за инвеститорите

Интервю с Адриан Цюрхер, директор за разпределението на активите в Азия в UBS Wealth Management

Китайски юани. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg Китайски юани. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Адриан Цюрхер, директор за разпределението на активите в Азия в UBS Wealth Management коментира пред Bloomberg последните новини от Конгреса на Народната партия и какво означават те за инвеститорите.

Едва ли някой е очаквал от китайските власти да кажат, че ще има твърдо приземяване на китайската икономика. Какво всъщност е твърдо приземяване?

Нашата дефиниция за твърдо приземяване е ръст под 5%. От тази гледна точка сме съгласни с  китайските власти и считаме, че вероятността за твърдо приземяване е доста отдалечена. Оценяваме тази вероятност на под 10%. Пазарът взема предвид доста по-висока такава вероятност, но анализирайки случващото се на Конгреса като цяло, не очакваме тази вероятност да се увеличи. Новините са позитивни, виждаме мерки насочени към подкрепа на растежа, но не и нещо особено изненадващо.

Изглежда растежът стои на фокус за сметка на реформите, но какво означава това за проблема със свръхкапацитета. Ще се влошат ли нещата преди да се подобрят?

Постигането на целта за растежа зависи от това дали властите ще успеят да пренасочат икономика и растежа към определените сектори, които искат да развият. Ще е трудно да го направят и вероятно ще отнеме по-дълго от очакваното. В определени сектори като производството на стомана виждаме понижения на капацитета през ноември и декември. Стоманата поскъпна с 25% от началото на годината и тези компании ще се върнат на пазара. Те не са затворили, а просто временно преустановиха производството. Сега вероятно цената на стоманата е достигнала ниво, при което те отново ще могат да реализират печалби и производителите ще се върнат на пазара.

Въпросът е, че все още налице е огромен свръхкапацитет. Имат ли смелостта да оставят милиони хора без работа и могат ли тези хора да намерят друга работа?

Зависи колко бързо го направят. До момента трябва да кажем, че управляват забавянето доста добре. Не трябва да забравяме и че забавянето и ребалансирането на икономиката не започна през миналата година, а преди 3-4 години. Сега е по-болезнено, защото в някои сектори има спад на инвестициите. В момента сме на този етап и това също означава, че има по-голям риск нещо да се обърка. Съгласни сме с това, но до момента се справят много добре. Ако успеят да правят същото в продължение на месеци и години, това може да доведе до там, че ребалансирането да се случи много плавно. Виждаме, че растежът на заетостта и създаването на нови работни места вървят в правилната посока. Да не забравяме и промяната в демографията. В бъдеще Китай няма нужда от толкова много нови работни места, колкото бяха необходими в миналото.

Какво след след Конгреса? Хората искат да се насочат повече към социалните услуги, докато правителството се опитва да проведе реформи в сферата. Освен това обаче яснотата около юана не е висока. Властите се опитват да поддържат ситуацията стабилна. По отношение на валутата са доста неясни.

Ще си позволя да не се съглася напълно в този аспект. През ноември, декември и особено през януари много хедж фондове отваряха къси позиции в офшорни и местни юани. Днес сме в по-добра позиция спрямо началото на годината, така че страховете се оказаха неоправдани. Бих казал, че Китайската народна банка си върна контрола върху валутата, който несъмнено бяха загубили в началото на годината и който доведе до негативни ефекти и на европейските и американските пазари. Сега обаче държат нещата под контрол и пазарите изглежда разбраха, че стойността на юана се поддържа спрямо кошницата от валути. Виждаме, че не трябва да гледаме стойността на юана само спрямо долара, така че през последните години той реално поскъпна. Мисля, че тези страхове за момента бяха превъзмогнати от пазарите. Несъмнено има и някои инвеститори, които очакват девалвация от 30%. Това обаче не е нашето очакване. Нашата прогноза за 12-месечната цел е 6,8 юана за долар. В момента нещата стоят по обратния начин, като юанът дори поскъпва и засилва позициите си.

 

Последни новини
Още от Пазари