UBS: Фед ще вдигне лихвите два пъти тази година

Коментар на Джеймс Пърсел, стратег в UBS Wealth Management

Снимка: Bloomberg Снимка: Bloomberg

Джеймс Пърсел, стратег в UBS Wealth Management, коментира пред Bloomberg очакванията за политиката на Фед и корпоративните печалби. 

Енджи Лау, Bloomberg: В общи линии покрихме темата за петрола. Другият голям въпрос е какво ще направят централните банки и по-конкретно Фед. Говореше се за вдигане на лихвите четири пъти. Какво е мнението на UBS?

Джеймс Пърсел, стратег по кръстосани активи в UBS Wealth Management: Според нас ще видим повишаване два пъти тази година – през третото и четвъртото тримесечие. Задържането се получава заради пазарната волатилност. Фактор е състоянието на пазара на труда, което ще окаже влияние върху решението за вдигане на лихвите през втората половина на годината.

Енджи Лау, Bloomberg: Смятате ли, че американските потребители ще движат решенията?

Джеймс Пърсел, стратег по кръстосани активи в UBS Wealth Management: Смятаме, че те ще зависят от заетостта. Безработицата сега е 4,9%. Заплатите нарастват. Средните почасови възнаграждения са над очакванията на пазарите. Това говори за устойчива инфлация, а устойчивата инфлация винаги води до едно – вдигане на лихвите.

Дейвид Инглес, Bloomberg: Какви са рисковете от това извън сътресенията на пазара? Какво ви кара да смятате, че няма да видим две от очакваните повишавания на лихвите тази година?

Джеймс Пърсел, стратег по кръстосани активи в UBS Wealth Management: Това са ефектите от сътресенията на пазара върху икономиката. Ясно е, че падащите цени на суровините, на акциите разклащат доверието на хората. Това показва, че влиянието на пазара е съществено. Първо говорим за ефекта на богатството. Хората се чувстват по-малко богати, следователно харчат по-малко. И второ, смятам, че последица е липсата на сигурност като цяло, което води до спад в корпоративните инвестиции. Така че, ако погледнете към пазара и се опитате да отгатнете какво ще движи решенията на Фед, те вероятно ще се повлияят от вторичните ефекти, които споменах.

Розалинд Чин, Bloomberg: Доста сте предпазлив по отношение на корпоративните печалби.

Джеймс Пърсел, стратег по кръстосани активи в UBS Wealth Management: Да, така е. Всичко това е част от същата игра. Имаме ситуация, в която заплатите се повишават. Тогава Германия върна нивата на корпоративните печалби, като наложи натиск чрез маржовете. Когато се вземат предвид и други ефекти като това до колко ниските лихви удрят финансовия сектор, много трудно е да видим големи корпоративни печалби извън ЕС. Очакваме 5-6% тази година и дори това може да не се изпълни.

Шери Ан, Bloomberg: Имат ли корпоративните печалби значение за пазара сега? Изглежда, че той е движен от всичко друго освен печалби.

Джеймс Пърсел, стратег по кръстосани активи в UBS Wealth Management: Мисля, че ги избягват в краткосрочен план. Те са мултипликатор, който мнозина очакват, че движи пазара нагоре и надолу. Важното нещо за клиентската база на UBS Wealth Management е, че тези данни са индивидуални. Това значи, че отчетените месечни данни или за първото тримесечие не са непременно данните за представянето в дългосрочен план в Китай. Перспективите в дългосрочен план са тези, които имат значение. За клиентите ни печалбите имат по-голямо значение от пазарите.

 

Последни новини
Още от Пазари