Брентът вече е почти $30

Очаква се данните в сряда да покажат увеличение на запасите в САЩ

Петролни сонди. снимка: Bloomberg Петролни сонди. снимка: Bloomberg

Петролът разшири пониженията от най-ниското ниво за повече от 12 години преди правителствените данни от САЩ, които се очаква да покажат увеличаване на свръхпредлагането. Фючърсите паднаха с 3,2% в Ню Йорк след спад с 5,3% в понеделник. Запасите вероятно са нараснали с 2 млн. барела миналата седмица, показва проучване на Bloomberg преди данните на Енергийната информационна администрация в сряда.

Иран ще започне да продава нов сорт петрол като се подготвя да увеличи производството, след като бъдат вдигнати международните санкции, блокиращи износа, според представител на държавната петролна компания.

"Инвеститорите очакват трудни няколко месеца за петрола, особено след като Иран увеличи износа. Вероятно ще видим намаления на производството при тези цени, но те могат да отнемат няколко месеца", коментира по телефона пред Bloomberg Рик Спунър, главен анализатор в CMC Markets в Сидни.

Петролът се понижи с повече от 15% през предишните шест сесии, най-голям спад за повече от четири години, като волатилността на китайския пазар подхрани спад на световните фондови борси и предлагането в САЩ остава с около 100 млн. барела над петгодишната средна. Сортът Брент може да падне до $20, ако доларът продължи да поскъпва според Morgan Stanley. Сортът West Texas Intermediate с доставка февруари падна с 1 долар до $30,41 за барел на New York Mercantile Exchange и бе $30.55 в 14:58 хонконгско време. Общият търгуван обем бе с около 82% над 100-дневната средна. Цените загубиха 30% миналата година.

Брентът с доставка февруари загуби 1,12 долара или 3,6% до 30,43 долара за барел на Лондонската. Премията спрямо WTI е едва три цента. Запасите от петрол на САЩ вероятно са се увелили за втори път от три седмици, според проучването. Запасите от бензин са нараснали с 1,8 млн.барела. Доставките на моторно гориво нараснаха с 10,6 млн. барела до 1 януари, най-много от май 1993, според данни на EIA.

В понеделник Societe Generale SA понижи своята прогноза за цените на Брента през 2016 до $42,50 за барел от $53,75, докато Bank of America Corp я съкрати до $46 от $50. Petroliam Nasional Bhd предвижда средна цена от $30 тази година в своя сценарий за най-ниска цена, а само преди два месеца прогнозираше $48.

Последни новини
Още от Пазари