Очаква се ДЦК в еврозоната да продължат нагоре

Ниската инфлация и натискът върху ЕЦБ движи цените им нагоре

Марио Драги, гуверньор на ЕЦБ. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg Марио Драги, гуверньор на ЕЦБ. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Държавните облигации на страните членки на еврозоната може да продължат печелившия си старт на 2016 г. и през втората седмица на годината, докато напрежението върху ЕЦБ направи повече, за да се справи с ниската инфлация, се повишава, пише Bloomberg. 

ДЦК на държавите от еврозоната поскъпнаха през първата търговска седмица на 2016 г., като доходностите по 10-годишните немски държавни облигации падна с най-много от месец, увеличавайки цената на книжата. Причината е забавянето на инфлацията в най-голямата европейска икономика през декември. Облигациите поскъпнаха и заради притесненията, че проблемите на финансовите пазари в Китай ще пренесат дефлационен натиск и в останалата част на света. 

Очакванията за годишната инфлация в Германия през следващите 10 години се понижиха до най-ниското си ниво от август, като откакто ЕЦБ разочарова инвеститорите с по-слаби от очакваните стимули на 3 декември индикаторът, който измерва тези очаквания, е отбелязал спад от 0,28%.

Седмичният спад в доходността на 10-годишните немски ДЦК достигна 0,12% и така тя падна до 0,51% в края на търговската сесия в Лондон. По този начин цената на облигациите с купон от 1% и с падеж през август 2025 г. се повиши с 10,85 евро на 1000 евро номинал. 

Доходността по италианските 10-годишни ДЦК падна със 7 базисни пункта (0,07%) до 1,53%, а тази по испанските – с 6 (0,06%) до 1,71%. Така цената и на облигациите на страните о периферията на еврозоната също отбелязаха ръст. 

 

 

Последни новини
Още от Пазари