Политиката на централните банки отново ще доминира през 2016

Поскъпването на долара, състоянието на петролния пазар и бежанската вълна също ще продължат да вълнуват пазарите

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Политиката на водещите централни банки по света, поскъпването на долара, състоянието на петролния пазар и бежанската вълна са сред най-значимите събития за пазарите и икономиката през 2015 г., които ще бележат и 2016 г., пише Investor.bg.

Тези теми коментира главният редактор на сайта на Bloomberg TV Bulgaria Димитър Вучев в седмичното обзорно пазарно предаване „Invest/Or“ на Bloomberg TV Bulgaria. Тенденциите на пазара на мобилни устройства пък вълнуваха най-много технологичния свят през 2015 г., обобщи годината за сектора и другият гост в предаването - технологичният блогър Никола Балов.

По темата за централните банки и опитите на Европейската централна банка да съживи слабия растеж в еврозоната Димитър Вучев каза, че Япония можеше да послужи за пример какво не трябва да прави Марио Драги.

Той коментира, че случилото се с Гърция през 2015 г. е бомба със закъснител, която може да избухне през 2016 г., а взривът може и да не дойде оттам, тъй като „решенията в еврозоната се взимат от политиците, а не стъпват на икономическата основа“. Вучев се обяви за промяна на правилата в еврозоната, които да не допускат повторение на гръцкия сценарий, и коментира евентуално преструктуриране на валутния съюз.

Относно бежанската вълна главният редактор на сайта bloombergtv.bg предупреди за възможния риск от навлизане на бежанци и от Африка. Според Вучев политиката на ниво Европейски съюз и неговата устойчивост ще бъде подложена на по-сериозен тест през 2016 г.

2015 г. за света на технологиите

2015 г. се оказва рекордна за Apple, колеблива за Samsung и добра за производителите на по-евтини мобилни устройства, които успяват да се конкурират успешно с по-големите играчи.

Заради пренасищането на пазара обаче продажбите на смартфони са напът да изпратят годината с едноцифрен ръст от около 9,8% на фона на постоянното двуцифреното покачване през последните години. Тези теми в технологичния сектор през 2015 г. пък засегна Никола Балов.

В България през деветмесечието на 2015 г. близо 70% от продадените мобилни устройства са смартфони, а ключовата дума у нас за годината според Балов е 4G. Той очаква развитието на новото поколение мрежи да продължи и през 2016 г., тъй като предстои Комисията за регулиране на съобщенията да раздаде още честотен спектър.

В рубриката „Актив на седмицата“ водещият Свилен Колев посочи американския долар като „Актива на 2015 г.“. Тази година той е напът да поскъпне с около 10% спрямо еврото.

В редовната рубрика заслужено внимание получи и българският капиталов пазар, чийто основен индекс SOFIX ще изпрати годината със спад от около 15%. Акцент бе поставен и върху пазара на облигации без инвестиционен рейтинг, които носят висока доходност, но и голям риск - той изпраща 2015 г. с първо понижение от финансовата криза насам на фона на отдръпването от по-рисковите активи.

Разговора с Димитър Вучев можете да чуете от записа на първата част на предаването

Този с технологичния блогър Никола Балов - във втората част

Последни новини
Още от Пазари