В очакване на изборите в Испания

Нито една партия няма да има мнозинство, показват социологическите проучвания

Пазарите на облигации са в очакване на изборите в Испания, които ще се проведат на 20 декември, пише Bloomberg. Те могат да внесат промени в политическия пейзаж в страната, съобщава Bloomberg. 

Испанските 10-годишни ДЦК поскъпнаха за трети пореден ден на 18 декември, като доходностите им стигнаха 5-дневно дъно. Това е индикация, че инвеститорите очакват резултат, който ще запази политиките, орязали бюджетните дефицити и понижили безработицата, която беше достигнала едно от най-високите нива в развития свят. Дори заплахата от сепаратисткото движение на Каталуния изглежда не успява повлияе негативно на настроенията. Според социологическите проучвания нито една партия няма да спечели мнозинство на изборите. Това означава, че управляващата Народна партия ще загуби част от подкрепата, дала и възможност да управлява самостоятелно след изборите през 2011 г. 

„Може да има краткосрочна негативна реакция на пазара. Все още вярвам, че рискът се крие в това подкрепата за партии, залитащи наляво, като Подемос да е по-висока от това, което показват проучванията“, каза Мариус Даейм, старши лихвен стратег в SEB AB във Франкфурт. 

Испанските облигации се представят стабилно, откакто ЕЦБ започна да изкупува държавен дълг през март 2015 г.

Мнозинството от 20 икономисти, анкетирани от Bloomberg, казаха, че сравнително консервативно правителство, съставено от управляващата в момента Народна партия, чийто лидер е премиерът Мариано Рахой, и новата политическа сила Гражданите, водена от 35-годишния Алберт Ривера. Проучванията показват, че коалиция между двете партии е възможна, но Ривера каза, че няма да влиза в коалиция с Рахой, което помрачава политическите перспективи. Друг риск е крайнолявата Подемос, която е против мерките на икономии и Социалистическата партия да спечелят по-голяма подкрепа спрямо прогнозираната от социолозите. 

Спредът между доходността по испанските ДЦК и италианските държавни облигации отбеляза спад след като достигна пика си през септември, което показва, че пазарите са сравнително спокойни за изборите в Испания. Анализаторите обаче предупреждават, че неясните резултати и евентуални продължителни преговори между партиите, които не са спечелили мнозинство, ще поставят под натиск от увеличаване лихвата по държавния дълг. 

Реакцията на пазара ще може да бъде проследена на 21 декември, когато ще има повече яснота за изборите и разпределението на силите в испанския парламент. 

 

Последни новини
Още от Пазари