Търговците на петрол не разчитат на контанго

По-малко танкери складират нефт

Танкер в Индонезия. снимка: Dimas Ardian/Bloomberg Танкер в Индонезия. снимка: Dimas Ardian/Bloomberg

Заиграването с контангото* на петролния пазар сега може да не донесе така желаните печалби, реализирани в условията на шока при потреблението, който наблюдавахме през 2008 – 2009 година. Сегашните условия на пазара се различават коренно оттогава. Преди 6-7 години компании като BP и Vitol Group намериха забележителен начин за извличане на печалби, складирайки суровината в танкери. Но със срива на цените със същия магнитуд сега, на търговците им е все по-трудно да открият подобни възможности, анализират от Bloomberg.

Причината се корени в генезиса на двете кризи за петролния пазар. И двата периода се определят с понятието, което използват в индустрията – контанго. Това ще рече, че петролът през следващия месец ще е по-евтин отколкото, да речем, през април. Имаше моменти в дебрите на рецесията през 2008 – 2009 година, когато стандартен превоз на 2 млн. барела можеше да осигури приходи от 14 млн. долара повече, ако доставката се забави, спрямо постъпленията, които биха могли да дойдат при мигновена продажба на спот пазара. Но подобна стратегия не сработва през тази година. 

Ако навремето на финансовата криза се гледаше като на краткосрочен, рязък шок при потреблението на петрол, тоест като на явления с краткотраен характер, то продължителното пренасищане на суровината сега оставя търговците с убеждението, че възстановяването на пазара ще бъде далеч по-бавно, смята Ойген Линдел от JBC Energy. 

„Сегашните пазарни условия са много различни. Търговците определено няма да спечелят кой знае колко повече от заиграването със стратегията за складиране на суровината“, смята и Пол Хорснел от Standard Chartered. 

Това ще рече, че разходът по складиране изяжда от потенциалните печалби. Три-месечният контанго в средата на ноември бе около 2.50 долара за барел, което прави приблизително 5 милиона долара за един от най-големите корабни товари в индустрията, сочат данните на ICE Futures Europe. Като за по-малко от месец ситуацията се е влошила още повече за тези, които предпочитат да складират свръхизлишъка по танкери. Сега задържането на суровината за същия тримесечен период е около 4.65 долара, сочат данните на E.A. Gibson Shipbrokers. Спот цените за товарите нараснаха драматично до нов седемгодишен връх, което прави условията още по-неизгодни отпреди. 

Интересно е и друго сега – напълно възможно е складовите наличности да продължат да растат и през първо тримесечие на годината и така наречените нива на „суперконтанго“, наблюдавани през 2008-2009 година, да бъдат достигнати, щом рафинериите спрат работа за профилактика, а търсенето се забави. Тогава спот цените могат да паднат до 30 долара за барел, което да разшири и размерите на контанго, смята Ойген Линдел. Не е изключено да се стигне и до запълване на наземните складови помещения, допълват консултантите от PIRA Energy Group. Ако това се случи, ще наблюдаваме и още по-бавно разтоварване на танкерите, чакащи по пристаните. А всяко забавяне си има и своята цена. 

Супер танкерите, които превозват по 2 млн. барела, печелят сега средно по 57 766 долара на ден през тази година. Такива са данните на Clarkson, които са най-големият корабен брокер в света. Сегашните цифри са рекордни от 2008 насам. А когато на корабите им е нужно повече време да разтоварят, тогава се намалява и броят на тези съдове, които са свободни да пренасят суровината. А в подобна ситуация, цените за услугата са склонни да растат с бързи темпове.

* Пазарът е в контанго, когато очакваната спот цена е по-ниска от цената на фючърсите. Инвеститорите купуват суров петрол, за да го съхраняват в наземни цистерни или плаващи танкери

Последни новини
Още от Пазари