Доходността по американските ДЦК може да остане ниска

Такива индикации дава докладът за заетостта

Джанет Йелън, гуверньор на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Джанет Йелън, гуверньор на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Инвестиращите в облигации възприемат посланието на Фед, че лихвите ще бъдат вдигани постепенно след като бъдат вдигнати от почти нулевото ниво, на което са в момента, пише Bloomberg. 

Доходностите по 10-годишните американски ДЦК нараснаха с 0,05% през седмицата 30 ноември – 4 декември, което доведе до поевтиняване на облигациите с купон от 2,25 с падеж през ноември 2025 с 5 долара на 1000 долара номинал. Ръстът в доходностите е нормален, имайки предвид очакванията Фед да вдигне лихвите през декември, но остава по-слаб заради очакванията инфлацията да остане ниска. 

Докладът за заетостта за ноември показа, че темпът на ръст на средните почасови възнаграждения в САЩ се забавя, което в комбинация с поевтиняването на петрола оставя очакванията за инфлацията ниски. Ниската инфлация води и до по-ниски търсени доходности от инвестиращите в облигации, защото реалната възвращаемост, която те получават (взимайки предвид ефекта от инфлацията), се приближава до номиналната (без да се взима предвид инфлацията). 

Според някои анализатори като Гари Полак, директор за търговията с книжа с фиксирана доходност в Deutsche Bank Private Wealth Management, докладът за заетостта показва, че „второто повишение на лихвите в САЩ ще е бавно.“  Подобни очаквания допълнително потискат повишението на доходностите на американските ДЦК. 

 

Последни новини
Още от Пазари