Медта на шестмесечно дъно

Силният долар смазва металите

Медни кабели. снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Медни кабели. снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Медта падна до най-ниското си ниво от май 2009 заради опасения за забавящото се китайско търсене и защото доларът е най-силен от десет години насам. Оловото падна до 5-годишно дъно, докато всички индустриални метали отстъпваха.
Металът, използван в електропроводите и жиците, се понижи с 2.1% до 4 590 долара за метричен тон на London Metal Exchange, търгувайки се за 4 654 към 4:51 местно време в Сингапур. Фючърсите паднаха с 4.3% в Шанхай.

Codelco, най-големият световен производител, намали премията, която купувачите на Китай ще плащат с най-много от финансовата криза насам. Arc Resources Co. прогнозира 10-процентов спад в готовия внос в най-големия световен потребител през 2016.
„Има тенденция към освобождаване на запасите в последно време и изглежда, че създава инерция в посока надолу, особено при медта,” каза от Сидни Рик Спуунър,  главен пазарен стратег в CMC Markets Asia Pasific Pty.

В очакване на решението на Фед силният долар смазва металите. Индексът Bloomberg Dollar Spot се покачи с 0.2% във вторник, правейки по този начин активите, деноминирани в щатската валута, по-скъпи.
Цинкът падна с 2%, оловото - с 1.5%, а никелът - с 1.7%. Шанхайската мед поевтиня с 2.9%. От началото на годината понижението достига 29%

Медта и изделията от мед са основен артикул в износната листа на България. Данните за НСИ за деветмесечието*  сочат, че стойността на износа е достигнала 3.08 млрд. лева. През цялата минала година той е бил 3.97 млрд. лева. Изнесените количества (тонове) през деветмесечието са на нивото за цялата 2014.
* януари -август за износа към ЕС

Последни новини
Още от Пазари