Ефектите от QE върху еврото избледняват

Въпреки обявената от Марио Драги готовност за допълнителни стимули, еврото поскъпва

Марио Драги, президент на ЕЦБ Марио Драги, президент на ЕЦБ

Трейдърите губят доверието си в способността на Марио Драги да накара еврото да поевтинее, се казва в анализ на Bloomberg.

Президентът на ЕЦБ обяви готовност да увеличи паричното предлагане в еврозоната поне на 4 пъти от началото на септември до средата на октомври 2015 г., за да стимулира европейската икономика, но въпреки това еврото поскъпна с 1,5% спрямо долара.

Преди започването на програмата за количествени облекчения ситуацията беше различна. През май 2014 г. Драги каза, че не се притеснява от по-сериозно разхлабване на паричната политика, което беше повратна точка. Еврото първо тръгна надолу от 30-месечния връх, който европейската валута беше достигнала, а после продължи да поевтинява в продължение на 10 месеца. От 16-те банки, които ревизираха прогнозите си за еврото през втората седмица на октомври 2015 г., обаче осем ги повишиха в полза на еврото, а останалите осем ги оставиха непроменени. Нито една банка не ревизира прогнозата си спрямо еврото в посока надолу.

„До голяма степен поевтиняването на еврото се случи докато ЕЦБ говореше за количествените облекчения, а не когато програмата вече беше стартирала”, каза Филип Шоу, главен икономист в английската компания за финансови услуги Investec Plc.

Драги и колегите му многократно са казвали, че по-слабото евро ще помогне на европейската икономика като доведе до увеличаване на растежа и инфлацията. Икономическите модели на ЕЦБ показват, че спад от 5% в търговско претегления валутен курс на еврото може да доведе до увеличение на икономическия растеж от 0,3%, както и до ръст в инфлацията от 0,5%.

От средата на април 2015 г. до средата на октомври 2015 г. еврото се търгуваше в границите 1,05 долара / 1,15 долара за евро, от една страна, потискано от количествените улеснения, а от друга - подкрепяно от признаците, че Фед ще забави вдигането на лихвите в САЩ.

ЕЦБ е готова да използва всички инструменти, с които разполага, за да подкрепи икономиката на еврозоната, включително да коригира обема на QE програмата, периода, който тя обхваща, както и вида активи, които се изкупуват, каза Драги на среща на МВФ,  проведена между 9 и 11 октомври в Лима, Перу.  

 

Последни новини
Още от Пазари