Италия отваря границите и позволява свободното движение на хора в страната от 3-ти юни

Рим позволи на част от компаниите да възобновят дейност от 18-ти май

Снимка: Giulio Napolitano/Bloomberg Снимка: Giulio Napolitano/Bloomberg

Италианският премиер Джузепе Конте ще отвори границите на страната и ще позволи свободното движение на гражданите в Италия от 3-ти юни. Това е ключова стъпка в усилията на Рим за отваряне на икономиката след близо два месеца на ограничителни мерки срещу коронавируса, съобщава Bloomberg.

Според изявление на италианското правителство от събота част от компаниите ще възобновят дейност от 18-ти май и ще се преустановят някои от ограниченията за социални събирания. 

Новото поетапно премахване на ограниченията ще зависи от развитието на обстановката в определени региони, пише още в документа.

По-рано Португалия, Испания и Гърция също обявиха планове за поетапно разхлабване на мерките в опит за възстановяване на икономиките от коронавирусната криза. 

Още по темата

Конте, който затвори голяма част от икономиката на Италия в началото на март заради разпространението на коронавируса, позволи на компаниите от строителния и производствен сектор да възобновят напълно своята дейност в началото на този месец. Освен това италианският премиер даде още малко повече свободи на гражданите, като позволи разходките, тичането и посещенията при роднини.

Италианското правителство одобри втори пакет от икономически стимули за 55 млрд. евро в сряда вечерта в опит да ограничи щетите от коронавируса върху икономиката. Новият план е с фокус върху осигуряването на ликвидност за бизнеса и помощи за домакинства. През март бе приет пакет в подкрепа на икономиката за 25 млрд. евро.

Европейската комисия прогнозира, че икономиката на страната ще се свие с 9.5% през тази година, докато Bloomberg Economics очаква годишен спад от 13%. Правителството среща засилен натиск от страна на коалиционни партньори и регионални ледери от Северна Италия, която бе най-силно ударена от коронавируса, за по-бързото отваряне на икономиката. 

Последни новини
Още от Новини