МАЕ: Търсенето на петрол ще се свие с 8.6 млн. барела на ден през 2020 г.

От организацията предупреждават, че втора вълна на заразени с коронавирус ще има тежки последици за петролните пазари

Снимка: Снимка: Matthew Busch/Bloomberg Снимка: Снимка: Matthew Busch/Bloomberg

Международната агенция по енергетика (МАЕ) заяви в четвъртък (14 май), че пазарните сили „демонстрират своята сила“ по отношение на предлагането на петролните пазари през последните седмици, но опасенията остават заради рисковете от втора вълна от инфекции с COVID-19, съобщава Investor.bg, като цитира CNBC.

Международният петролен бенчмарк Брент се търгува срещу 29,72 долара за барел в четвъртък сутринта, като стойността му нарасна с 1,8%, докато цената на американския лек суров петрол WTI отчита ръст от над 2% до 25,84 долара за барел.

Предупреждението на МАЕ беше предшествано от изказването на изпълнителния директор на агенцията Фатих Бирол, който определи предишния месец като „черен април“, в който петролните цени достигнаха отрицателни стойности в САЩ.

Оттогава перспективите се подобриха леко и цените на петрола се възстановиха от априлския крах.

„Добивът на петрол реагира до голяма степен на пазарните сили и икономическата активност започва постепенно, но нестабилно възстановяване“, подчертават от МАЕ, като добавят: "Въпреки това все още съществува голяма несигурност".

Според агенцията най-голямата от тях е свързана с възможността на правителствата да облекчат мерките за блокиране без да предизвикат втора вълна на инфекции с COVID-19.

Друг риск, според МАЕ, е дали производителите на петрол в рамките на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, известни с общото название ОПЕК+, ще успеят да постигнат мащабните съкращения в добива за балансиране на пазарите.

„Това са големи въпроси, а отговорите, които очакваме да получим през следващите седмици, ще имат големи последици за петролния пазар“, изтъкват от МАЕ.

Прогноза за търсенето

В своя месечен доклад за петрола МАЕ прогнозира спад в търсенето от 8,6 милиона барела на ден до 91,2 милиона барела дневно през тази година. Това е с 0,7 милиона барела на ден повече спрямо очакванията на агенцията от нейния предходен доклад.

Това прогнозирано понижение на потреблението на петрол, ако се осъществи, ще бъде най-големият спад в търсенето в историята, изтъкват от МАЕ.

От страна на предлагането агенцията очаква "грандиозен" крах от 12 млн. барела на ден през този месец, като по този начин количеството на пазарите ще падне до 9-годишен минимум от 88 млн. барела на ден.

Продължението четете тук.

 

 

Последни новини
Още от Новини