Проучване: Глобалното затопляне се случва по-рано от очакваното

Според учени вече се наблюдават необичайни събития на висока влажност и жега в страните от Персийския залив

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Учените по климата и преди са предупреждавали, че смъртоносната комбинация от жега и влажност ще направи определени обитаеми места в необитаеми в рамките на месеци през следващите десетилетия. Но според ново проучване това може да се случи по-рано, съобщава Bloomberg.

Според проучването, което е публикувано в журнала Science Advances, страните от Персийския залив и части от Пакистан вече са податливи на нови тежки събития. Според експертите зад изследването условията там за кратко са преминали в опасна зона, а именно комбинация от силна топлина и влажност, при която температурата надвишава 35 градуса по Целзий, сочат събраните за последните 40 години данни. За посочения период това се е случило 14 пъти. 

Още по темата

Също така са се случили десетки екстремни климатични събития на Крайбрежието на Залива на САЩ, включително в Ню Орлиънс и Билокси, който се намира в щата Мисисипи.

„Когато топлината и влагата предизвикат температура от 35 градуса по Целзий, човешкото тяло преминава прага на оцеляване“, обяснява Радли Хортън, професор в Института по изследване на Земята към Колумбийския университет и съавтор на изследването. На теория това е моментът, в който влажното време и жегата възпрепятстват човешката кожа да се охлади чрез изпотяване. А това причинява прегряване на тялото, което в повечето случаи е с фатален край.

Калифорнийският залив, Мексиканският залив, бреговете на Червено море, както и южният бряг на Индия, ще страдат от подобни събития през следващите десетилетия, смятат учените.

Последни новини
Още от Новини