ЕК доставя 1,5 млн. медицински маски за здравните работници в ЕС

На 24 април Комисията мобилизира 320 млн. евро за действия за спешна подкрепа

Снимка: Rodrigo Capote/Bloomberg Снимка: Rodrigo Capote/Bloomberg

През следващите дни в 17 държави членки на Европейския съюз (ЕС) и Обединеното кралство ще бъдат доставени 1,5 милиона медицински маски за предпазване на здравните работници от коронавируса, съобщава Европейската комисия.

Тази доставка от ЕС е част от финансираната от Европейската комисия покупка на 10 милиона маски посредством Инструмента за спешна подкрепа, целяща да се предостави пряка подкрепа на държавите членки, за да могат да смекчат непосредствените остри последици от пандемията и да прогнозират своите нужди във връзка с излизането и възстановяването от кризата.

Още по темата

Тези доставки са в допълнение към стотиците хиляди маски, които вече бяха осигурени от резерва за медицинско оборудване rescEU през последните седмици, и помощта, мобилизирана по линия на Механизма на ЕС за гражданска защита.

Само преди няколко седмици, на 24 април, Комисията мобилизира 320 млн. евро за действия за спешна подкрепа по линия на Инструмента за спешна подкрепа, като 100 млн. евро от тази сума бяха предназначени за продукти от първа необходимост, свързани със здравето, които ще бъдат закупени през следващите месеци.

Последни новини
Още от Новини