Nokia заменя изпълнителния си директор на фона на растящата надпревара за 5G

Финландският производител губи позиции спрямо Huawei и Ericsson

Настоящият главен изпълнителен директор на Nokia Раджев Сури. Снимка: Ville Mannikko  Настоящият главен изпълнителен директор на Nokia Раджев Сури. Снимка: Ville Mannikko

Nokia заменя главния си изпълнителен директор Раджев Сури на фона на усилията си да компенсира загубените позиции в надпреварата за внедряването на 5G технологията, съобщава Bloomberg.

Пека Лундмарк, 57-годишният ръководител на Fortum, ще заеме мястото на Сури в началото на септември, посочи компанията в изявление. В резултат акциите на Nokia поскъпнаха с 4.9% преди обяд в понеделник.

„Виждаме смяната на главния изпълнителен директор като позитивна, защото в настоящата ситуация Nokia се нуждае от по-голяма промяна и това трябва да започне с обновяване на ръководството“, посочи анализатор на Inderes.

Nokia изостана от конкурентите си Huawei и Ericsson на фона на надпреварата за внедряването на 5G мрежите. След проблеми с разработването на собствени чипове дружеството беше принудено да започне да купува по-скъпи алтернативи, което увеличи разходите му и намали печалбата. Дори кампанията на американския президент Доналд Тръмп срещу Huawei не успя да помогне на Nokia да обърне ситуацията в своя полза.

Nokia понижи очакванията си за печалба през октомври. Графика: Bloomberg 

52-годишният Сури многократно призова акционерите за търпение, докато стратегията му за 5G започне да се отплаща. Инвеститорите сега ще трябва да изчакат нови 6 месеца, докато смяната на ръководството стане факт.

През октомври Nokia ядоса инвеститорите си, като премахна дивидента и сви прогнозата за печалбата си, а това доведе до изтриване на 23% от стойността на акциите само за ден. За последните 12 месеца компанията загуби около една трета от пазарната си капитализация.

„Пазарите бяха много скептични относно това дали Сури ще продължи да изпълнява ролята си след понижената прогноза за печалбата“, коментира анализатор на OP Group в Хелзинки. Той посочи, че Сури не е бил способен да осигури добавена стойност за компанията, особено в ерата на 5G, когато се е очаквало да направи именно това.

Сури, който работи в Nokia от 25 години, стана главен изпълнителен директор на компанията през 2014 г. Той ще напусне сегашната си позиция на 31 август и ще продължи да служи като съветник на борда на Nokia до 1 януари 2021 г., обяви компанията.

Последни новини
Още от Новини