Петролът поевтиня с почти 5% въпреки удължаване на съкращенията в добива

Коментар на Дан Мърто, Bloomberg

Снимка: George Osodi/Bloomberg Снимка: George Osodi/Bloomberg

Цените на петрола се понижиха с почти 5%, въпреки че ОПЕК и нейните партньори се договориха за удължаване на съкращенията по добива. Дан Мърто, Bloomberg, коментира темата.

Според Мърто опасенията, касаещи по-големия спад в ръста на търсенето на петрола, са факторът дали цените на суровината ще задържат ръста си. 

"Срещата на ОПЕК трябваше да бъде в подкрепа на цените на петрола. Всички се споразумяха да съкратят производството за по-дълъг период от 6 до 9 месеца, но спадът на цените вчера реално изразява незаинтересоваността на пазара относно това, какво ще стане с нарастването на търсенето в Китай и Индия", посочи той.

Това са места, на които е наистина нужно повишение на търсенето на петрол, за да се усвои излишъкът от производството на американски шистов петрол. 

Заради това според Мърто няма особено значение колко дълго ОПЕК ограничава продукцията си, защото така или иначе пазарите ще са пренаситени, което ще оказва отрицателен натиск на цените за определено време оттук нататък.

Журналистът цитира и коментар на Goldman Sachs, според който споразумението на ОПЕК може да доведе до подкрепящи цената фактори, които да предизвикат още по-голямо производство на шистов петрол в близко бъдеще.

А това ще доведе до по-голямо напрежение в бъдещите цени и ще ги накара да паднат до долната им граница на прогнозата им стойност от 60 долара за барел Брент за 2020.

 

Последни новини
Още от Новини