Китай може да не сключи споразумение със САЩ без Huawei да е част от него

Едисън Лий, ръководител телекомуникационни проучвания в Jefferies

Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Едисън Лий, ръководител телекомуникационни проучвания в Jefferies, коментира търговските спорове между САЩ и Китай и перспективите пред Huawei Technologies Co. Китайският тех гигант се подготвя за спад на международните си продажби на смартфони с между 40 и 60 млн. броя, след като Тръмп вкара в черен списък най-важния бизнес за компанията.

"Мисля, че Huawei е важна част от уравнението и е възможно Китай да не иска да сключва споразумение без Huawei да е част от него", посочи той.

Според Лий като производителност на телекомуникационното оборудване това на Huawei се нарежда на първо място в изпитанията във външна среда на Китай през миналата година.

Освен това обратната връзка на много телеком оператори посочва много по-ниски цени на компанията в сравнение с други компании, коментира Лий.

Ако разглеждаме доклада на американското министерство на отбраната за 5G мисля, че САЩ се опасяват силно от разрастването на 5G екосистемата на Китай. Смятат, че ако всички техни съюзници в крайна сметка се окажат ползващи нейното оборудване за 5G – то това ще представлява заплаха за националната сигурност на САЩ, дори САЩ да не ползват оборудването на Китай. 

На фона на вкарването в черен списък на Huawei от американското правителство се очаква спад в продажбите на смартфони на китайската компания. В допълнение обаче ограничаването на достъпа до ключови компоненти от САЩ като FPGA интегрални схеми, висок клас усилватели на мощност или чипсети също може да се отрази и на бизнеса на Huawei за оборудване за телеком оператори.

Според Лий колко голям ще бъде ударът върху Huawei ще зависи от това дали еспортната забрана на правителството на САЩ ще е по-разхлабена или по-стриктна, защото важи за компании от целия свят, не само за американски компании.

Чуйте целия коментар във видеото.

Последни новини
Още от Новини