Samsung може да се окаже големият печеливш от забраната на Huawei

Брайън Ма, вице-президент проучвания „клиентски устройства“ в IDC

Смартфон Huawei с операционна система Android Снимка: Justin Chin/Bloomberg Смартфон Huawei с операционна система Android Снимка: Justin Chin/Bloomberg

Брайън Ма, вице-президент проучвания „клиентски устройства“ в IDC, коментира американската забрана на Huawei и какво ще значи тя за продуктите на компанията и за 5G.

Според Ма Huawei не е единствената засегната компания от забраната, а радиусът на поражение за доставчиците на китайската компания е доста широк. В резултат на последните събития от общо около 310 доставчика на Huawei по-голямата част от тях отчитат поевтиняване на акциите си.

Много от тях са американски компании и ще бъдат засегнати от процеса на преструктуриране на веригите на доставки заради забраната. 

Брайън Ма коментира, че по-големият въпрос е дали съществуват алтернативни доставчици извън САЩ, които да извършват необходимото за Huawei. Това включва както хардуера, например компоненти като  радиочестотните фронт-енд елементи, така и софтуер - "когато става дума за софтуера на Google Huawei каза, че има своя собствена разработена операционна система, готова за пускане на пазара".

Според Ма потенциалното лидерство на Huawei в 5G е една от основните причини за последната забрана от САЩ.

Той посочи, че Samsung е една от компаниите с широка гама продукти като Huawei и със същия тип структура на потоците и дълбочина на много от зрелите пазари.

Ако Huawei вече не е ключовият участник с Android оп. система, към която да се насочат потребителите, то най-големият алтернативен доставчик се оказва корейският производител.

Докато китайският гигант се очаква да запази позициите си на родна земя, по-голямото опасение касае глобалната картина.

Брайън Ма не изключи и определи като "на теория възможно" Китай да наложи реципрочна забрана към Apple. 
 

Последни новини
Още от Новини