Според икономист предстои неминуемо покачване в цените на петрола

Джон Дрискол, директор в JTD Energy Services

Халид Ал Фалих, министър на петрола на Саудитска Арабия в Рас Ал-Хаир, Саудитска Арабия. 7 март 2019. Photographer: Mohammed Al-Nemer/Bloomberg Халид Ал Фалих, министър на петрола на Саудитска Арабия в Рас Ал-Хаир, Саудитска Арабия. 7 март 2019. Photographer: Mohammed Al-Nemer/Bloomberg

Джон Дрискол, директор в JTD Energy Services, коментира цените на петрола и предлагането. Петролът продължи ръстове, достигайки 6-месечен връх в понеделник, след като администрацията на Тръмп каза, че прекратява освобождаването на държавите от въвеждане на санкции върху вноса на петрол от Иран.

На фона на вече понижаващия се износ на петрол от Иран последният ход на Тръмп "наистина затяга турникета на петролните пазари", коментира Дрискол. По думите му предстои неминуемо покачване на цените на петрола.

Той предвижда цена от 75 долара за барел брент.

Въпреки скорошните геополитически напрежения, довели до сътресения на пазара, като например в Либия в краткосрочен план, Дрискол изразява сравнително подкрепяща позиция за петрола.

Смятам, че пазарът може да се изкачи до цени от 75-76 долара за барел. Но при цена от 80 долара мисля, че ще видим пазарна съпротива.

Според икономиста въпреки Тръмп да очаква Саудитска Арабия и Обединените Арабски Емирства да компенсират загубите ирански петрол чрез допълнителен добив не е съвсем ясно дали саудитският министър на енергетиката Халид Ал-Фалих е на същото мнение за реакцията на коалицията ОПЕК+.

Картелът ще действа, както обикновено – те ще искат да балансират пазарите, но всеки има различни предложения какво значи това като ценови таргети, посочи Дрискол.

 

Последни новини
Още от Новини