Халид Ал-Фалих: Все още има свръхпредлагане на пазара на петрол

Коментар на Халид Ал-Фалих, министър на енергетиката на Саудитска Арабия

Халид Ал-Фалих, енергиен министър на Саудитска Арабия, 22 юни 2018. Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg Халид Ал-Фалих, енергиен министър на Саудитска Арабия, 22 юни 2018. Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Халид Ал-Фалих, министър на енергетиката на Саудитска Арабия, коментира пред репортери производството на петрол на ОПЕК+, докато официалните лица на 24-членната коалиция заседаваха в Баку, Азербайджан.  

Пазарът все още показва свръхпредлагане. Разглеждайки инвентара на ОИСР, все още виждаме увеличени обеми на запасите през първото тримесечие. Водим се от декларацията, която заявихме миналата година, че ще върнем запасите обратно на нормалните равнища. Това е основният принцип, който следваме, за 25-те членки на ОПЕК+.

"Докато инвентарът се покачва и сме далеч от нормалното равнище ще останем в посока към придвижване на пазара към баланс", коментира Ал-Фалих.

Мисля, че това искат от нас производители и потребители по цял свят.

Консенсусното становище, което постигнахме на двустранните разговори вчера и тази сутрин, е че вземане на решение за второто полугодие през април ще е преждевременно, посочи още саудитският министър. 

По думите му сред комисията на министрите на ОПЕК+ се изгражда консенсус за отлагане на извънредната среща през април и вземане на решение за юни.  

Очаквайте видео.

Последни новини
Още от Новини