Секторът на услугите в еврозоната се разраства

Дейността в частния сектор регистрира най-силния си ръст от 3 месеца, показват данни на tradingeconomics.com

Снимка: Anindito Mukherjee/Bloomberg Снимка: Anindito Mukherjee/Bloomberg

Икономическата активност в еврозоната е била по-силна от очакваното през февруари, като подобряването в сектора на услугите успява да компенсира по-лошото представяне на индустрията, пише Investor.bg, като се позовава на данни на tradingeconomics.com.

Секторът на услугите се разширява в 19-членния валутен блок, стимулиран от ръстове в Германия, Ирландия и Испания, показват данни на IHS Markit, цитирани от Bloomberg. Това на свой ред тласна общия индекс на мениджърите по поръчките PMI до 51,9 пункта – най-високото му ниво за последните три месеца. Първоначалните очаквания бяха за увеличение до 51,4 пункта.

Данните за PMI индекса при услугите показват, че той е ревизиран в посока нагоре до 52,8 пункта спрямо предното четене от 52,3 пункта и 51,2 пункта през януари. Наблюдава се най-силният ръст в дейността в частния сектор от три месеца насам.

Колкото до Германия – най-голямата икономика в Европейския съюз, там секторът на услугите отбелязва ревизиране в посока нагоре през февруари до 55,3 пункта след предходно четене за 55,1 пункта и 53 пункта през януари. Това е и най-големият ръст в сектора от пет месеца насам.

Въпреки лекото подобрение в данните от IHS Markit посочиха, че данните, събрани до този момент за тримесечието, говорят, че ще е трудно да се подобри разширяването от 0,2% през предходните три месеца.

Продължението на материала може да прочетете в Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини