Сделката за ЧЕЗ отново е в ръцете на ЧЕЗ Груп

Д-р Иво Ковачев, J O Hambro Capital Management, В развитие, 05.07.2018

В момента се извършва промяна в ръководството на "ЧЕЗ". Ако разгледаме чисто фактуално ситуацията, предишното ръководство е взело едно определено решение, като това решение се движи по някакъв начин. То обаче достигна до много странни моменти, особено от българската гледна точка. Новото ръководство на "ЧЕЗ" може да се окаже пречка пред сделката, но как точно все още не се знае. Това коментира д-р Иво Ковачев, J O Hambro Capital Management, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Експертът поясни, че това решение е въпрос на интереси и визии, но според него по-големият проблем на сделката е историята, която се развива в България.

„Говореше се за определени банки, които трябваше да я финансират, само че самите банки мигновено отихнаха, тъй като темата е много деликатна и за тях. Най-лошото е, че според сегашната структура на сделката, тя ще бъде заплатена веднъж чрез банки и след това България, като държава и ние като данъкоплатци ще платим още веднъж толкова. С помощта на ЧЕЗ и новото ръководство може обаче да има полезен ход“.

Ковачев коментира още, че администрацията на Тръмп върви по свой собствен път, който бе деклариран още по време на изборите, което изненада някой хора. Но според него изненадата ще дойде, ако тази потенциална ескалация в отношенията продължи.

„Според мен целта е чисто стратегическа. Катализаторът бе обявената политика на Китай да развива своите технологични възможности и своя технологичен потенциал“.

Повече от коментара очаквайте във видео материала. 

Последни новини
Още от Новини