Горивото за захранване на световното възстановяване свърши, смята Тугуд

Коментар на Питър Тугуд, главен инвестиционен директор в Embark Group

Пешеходци вървят покрай рекламно пано в търговския район Гинза в Токио, Япония, 25 май, 2018. Снимка: Shiho Fukada/Bloomberg Пешеходци вървят покрай рекламно пано в търговския район Гинза в Токио, Япония, 25 май, 2018. Снимка: Shiho Fukada/Bloomberg

Питър Тугуд, главен инвестиционен директор в Embark Group, коментира доходността по ДЦК и световната икономика, която по думите му няма повече "гориво".

Според икономиста пречупване на тенденцията към понижаване на доходността по 10-годишните ДЦК ще означава икономика, оперираща на пълен капацитет. 

Ако погледнем сегашните 7 месеца икономически данни за САЩ спрямо предишните 7 месеца можем да твърдим, че вече се намираме в процес на забавяне, коментира той. 

На глобално ниво със сигурност имаме забавяне.

Като пример Тугуд посочи последните данни за продажбите на дребно в Китай и тяхното забавяне, за което по думите му никой не е изненадан. Износът от Южна Корея, който е страхотен индикатор според икономиста, също "сочи към грешната посока".

Достигнахме пика, това бе в 4-тото тримесечие на миналата година.

По думите му много силните настроения в корпоративния сектор, че ще има силно отпускане на джобовете на потребителите, не се случва в момента. 

Не остана много гориво, което да подхранва нагоре предполагаемото чудесно световно възстановяване.

Световният ръст достигна пик. САЩ са най-силният развит пазар, но оперира на пълен капацитет, както и по-голямата част от Европа. Съжалявам да го кажа, но това е реалността в случая, допълни Тугуд.

 

Последни новини
Още от Новини