800 граждани от Западните Балкани са се били за ИДИЛ

Това сочат данни на Европол, цитирани от председателя на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов

Снимка: Twitter Снимка: Twitter

800 граждани на държави от Западните Балкани са се сражавали в редиците на терористичната организация „Ислямска държава“.

Това сочат данни на Европол, цитирани от председателя на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов.

„Западните Балкани са от стратегическа важност за ЕС. Те не са просто съседи на Европа, а са в сърцето на ЕС. Важно за сигурността на целия континент е да не оставяме бели петна на картата на Европа, които могат да създадат условия на вакуум и на зони на влияние на други фактори от геополитическата карта. Това е политическият прочит на ситуацията в региона“, коментира, цитиран от „Фокус“, Цветанов.

По думите му ситуацията в този регион има и много прагматични измерения в сферата на сигурността – борбата с контрабандата на стоки и наркотици, борбата с трафика на хора, превенцията на радикализацията и работата по отношение на идентифицирането и неутрализирането на завръщащите се чужди бойци, които са се сражавали на страната на ИДИЛ.

„По доклада на Европол 800 са гражданите от Западните Балкани, които са се сражавали за „Ислямска държава“. Сега трябва да се търси начин да се върнат в родината си и точно затова трябва да бъде осъществен и необходимият контрол – управлението на миграционните потоци и контролът на границите“, посочи още той.

„Важно е да получим пълната картина за състоянието на сътрудничеството на Европол с тези държави – т.е. какво работи и какво носи резултат, къде са предизвикателствата и какво предстои и в бъдеще“, допълни зам.-главата на ГЕРБ.  

Последни новини
Още от Новини